Надал или Борг - кой е истинският крал на клея? 07.06 | 09:22

Испанецът се изравни с легендата Бьорн Борг, който е и единственият състезател, можещ да му се противопостави за титлата "крал на клея"

От Константин Симидчийски

Рафаел Надал е описван от мнозина като най-великият тенисист на клей настилка за всички времена, a победата му над Роджър Федерер на финала на "Ролан Гарос" дори затвърди това статистически.

Испанецът се изравни с легендата Бьорн Борг, който е и единственият състезател, можещ да му се противопостави за титлата "крал на клея". Надал вече притежава шест титли от "Ролан Гарос", колкото има и Борг, а имайки предвид, че е на едва 25 години, има всички шансове и да го надмине в бъдеще.

Борг шокира света на тениса, когато на същата възраст обяви отказването си от професионалния тенис през 1982. Тогава Борг бе действащ шампион на Откритото първенство на Франция и 11-кратен шампион на турнири от Големия шлем, оставяйки отворен въпроса, колко пъти още можеше да спечели на "Ролан Гарос" или на някой от другите турнири.

Един от хората, които са имали шанса да стоят на мрежата срещу Борг, е бившата първа ракета на Великобритания Джон Лойд, който съумя да постигне успех над 18-годишния швед на клей настилка в Монте Карло през 1975. Потърсен от BBC, Лойд сравни качествата на двамата майстори на клея.

Ключов удар

Поне за мен, форхендът на Рафа на клей е най-добрият удар в мъжкия тенис и е такъв от години насам. Това е така, заради скоростта и ъгъла, които придобива, както и заради получения спин.

Федерер имаше проблеми с него, защото той играе с една ръка. За да се справи с този удар на Рафа, пред Роджър имаше два варианта - да удари топката рано, което няма как да се случва постоянно в разстояние на три или четири часа, или да отвръща на ударите на Надал връщайки се много зад основната линия.

А ако не успееш да го сториш на невероятна дължина, тогава Рафа вече е вътре в корта и започва да те разиграва със своя форхенд. При Борг би било трудно да назова един определен удар, но вероятно отново бих заложил на форхенда. За някой като мен бе ясно, че трябва да се добера на мрежата, за да имам шанс срещу него. Нямаше как да го победя от основната линия. Проблемът беше, че Борг разполагаше с невероятни пасинг шоти, които беше в състояние да изстрелва много бързо. Трябваше да си перфектен във волетата, за да имаш шанс срещу него. Той беше брутален.

Физика и движение

Винаги съм чувствал, че скоростта и издръжливостта бяха най-силните страни на Борг. Той стигаше до всяка една топка. Борг беше най-бързият и най-добре подготвен състезател, срещу когото някога съм играл.

Беше невъзможно да го умориш, просто нямаше шанс. Веднъж говорих с него, години след като той се оттегли. Попитах го дали изобщо някога се е уморявал по време на мач. Той ми отговори така: "Помня един път, когато играх срещу Иван Лендъл. Резултатът бе 5-5 в петия сет, а аз се изморих за няколко секунди". Честно казано, аз му повярвах.

Мисля, че в това отношение Надал се доближава най-много до Борг. Той е невероятна форма. Поне за мен разликата е в това, че при Борг всичко това бе по рождение, той нямаше нужда тренира по 12 часа на ден, за да го постигне. При него бе натурално. За мен Бьорн Борг е най-добрият атлет, който някога е играл тенис. Много бих искал да го видя в мач срещу Надал.

Психика

Бьорн изглеждаше тих и хладнокръвен, но не винаги бе такъв на корта. Там той бе смъртоносен, защото винаги имаше едно и също изражение, независимо дали водеше или изоставаше със сет. Поглеждаш към него, а той сякаш ти казва - "все още не си спечелил, аз още съм тук и нямам намерение да си тръгвам". Независимо, дали е сбъркал някоя друга топка, той винаги ти хвърляше този негов стоманен поглед. "Трябва да удариш и тази топка, както и тази, и тази...."

Рафа е същият. И двамата са брилянтни в това отношение. Никога не се отказва, преследва всяка топка. Не бих могъл да ги разделя по този компонент. И двамата са невероятни.

Факторът "страх"

Срещу Бьорн Борг, особено на клей настилка, общо взето вече си победен преди да излезеш на корта, ако става дума за петсетов мач. Защото знаеш, че той може да остане там цял ден. Можеш да се опиташ да го разходиш по корта, но късмет с това. Особено и с дървени ракети.

Когато играе срещу наистина добри играчи от основна линия, Борг ще ги остави без крака, сякаш говорим за боксов мач в 15 рунда. След сет и половина, те вече са история. Рафа притежава подобен фактор "страх", въпреки, че вчера в Париж в самото начало не удряше топката по начина, по който умее.

В последствие обаче отговори брилянтно и започна да играе най-добрия си тенис. Рафа е загубил само един мач за седем години в Париж. Бих казал, че останалите наистина ги е страх от него.

Най-великият?

Когато Борг приключи, той бе започнал да губи от МакЕнроу, но не и на клей. Пред него имаше всички шансове да спечели още две или три титли от Откритото първенство на Франция. Поне за мен, той все още е най-великият тенисист на клей за всички времена. Смятам, че Рафа все още не го е надминал, но и аз съм донякъде пристрастен, идвайки от онази ера. Пред Надал обаче има още много време на разположение.

Победата му над Борг на клей...

Мисля, че той бе навън до късно в предишната вечер. Помня, че го победих, но не и много от останалото. Тогава играх много добре, но никога след това не съм го питал, дали не е имал тежка вечер преди това. Не исках да спуквам балона си.

Тогава разказвах на всички, че съм играл великолепно и че просто съм бил твърде добър за него. Победа над Бьорн Борг беше нещо добро, което да сложиш на своето CV. Но и никой не ми вярва. Всички смятат, че той най-вероятно е бил болен!

Най-четени