Федерер похвали своя съперник: Рафа е велик шампион 06.06 | 12:40

Швейцарецът бе спрян на финала от Надал, който спечели шестата си титла от "Ролан Гарос"

От Краси Киров

Бившият номер едно в света Роджър Федерер беше на път да спечели 17-тата си титла от Големия шлем и втора от "Ролан Гарос", след като триумфира над Робин Сьодерлинг на финала в Париж през 2009 г., за да оформи кариерния си Голям шлем.

През този година швейцарецът обаче бе спрян от Рафаел Надал, който спечели шестата си титла в Париж. За Фед пък това бе четвърто поражение на финал в меката на клея и общо седмо в турнири от Големия шлем - всичките нанесени от Надал.

Така Рафа вече има съотношение 45 победи и само една загуба на "Ролан Гарос", докато балансът му с Федерер е повече от впечатляващ - 17:8 в полза на испанеца.

Това бе първи финал между двамата големи съперници в Шлема от две години насам. Досега Надал и Федерер са се срещали общо 13 пъти, със седем пъти повече от всеки други двама тенисисти в историята на тениса - рекорд, който скоро едва ли ще бъде подобрен.

"Случи се това, което често се случва - просто той е най-добрият на клей и за пореден път го доказа", каза Федерер след финала.

"Когато дойде почивката заради дъжда, който заваля, аз почти бях с два сета назад в резултата. След това в третия и четвъртия сет си помислих, че Рафа започва да се изморява и се опитах да използвам максимално шансовете си. За съжаление не успях да се възползвам от възможностите, които имах в началото на четвъртата част. Рафа игра много добре и заслужаваше да победи", коментира Федерер.

"Получи се много хубав мач. Като цяло съм много доволен от представянето си в турнира. Очевидно е, че трябва да съм разочарован, защото съм изгубил финал в Големия шлем и няма как да не е така. Надал е голям шампион, особено на клей, и аз съм щастлив с показаното от мен тук", добави Роджър Федерер.

Водещи

Най-четени