Надал не допусна изненада срещу Налбандиян в US Open 05.09 | 10:16

Рафа срази аржентинеца в три сета, Родик и Мъри продължават след убедителни победи, а Вера Звонарьова не даде шансове на Сабине Лисицки, за да си осигури среща със Саманта Стосър на четвъртфиналите

От Константин Симидчийски

Световният номер 2 Рафаел Надал за малко бе изпуснал от контрола си първия сет срещу аржентинеца Давид Налбандиян, но в крайна сметка се добра до тайбрек, който в последствие спечели със 7:5. В следващите две части от срещата вече за шампиона от Ролан Гарос не бе толкова трудно да узакони превъзходството си с победа след 6-1, 7-5 за 2 часа и 37 минути.

Определено двубоят бе най-труден за Рафа досега в US Open, но въпреки това той се класира на осминафинал в турнира, без да е загубил сет. С този успех испанецът вече има положителен баланс срещу Налбандиян, който беше един от малкото тенисисти, можещи да се похвалят с две победи от четири мача с бившия лидер в ранглистата.

"Гаучосът" демонстрира учудваща липса на концентрация в по-дългите разигравания и подари цели 60 точки на именития си опонент, като единствено тактиката му да играе по-често на мрежата го опази от разгром (Налбандиян спечели 28 от 40-те си излизания на мрежата).

"Това определено беше най-трудният ми мач, в който обаче играх възможно най-добре", разкри Надал след края на срещата. "Трудно е да го победиш, защото е фантастичен. Бях много щастлив в първия сет, когато сервирах за победата."

В 4-ия кръг на US Open Рафа ще срещне представителя на Люксембург Жил Мюлер, срещу когото има две победи и една загуба.

Поставеният под номер 5 в схемата Давид Ферер също продължава в следващата фаза, след като разгроми Флориан Майер с 6-1, 6-2, 7-6 (7:2).

Джон Иснър продължава да вдъхва надежда на феновете, че ще успее да се класира на полуфинал, след като срази сънародника си Алекс Богомолов-младши със 7-6 (11:9), 6-4, 6-4.

Поставеният под номер 12 в схемата Жил Симон острани шампиона на US Open от 2009-та година Хуан Мартин Дел Потро и му нанесе първа загуба в турнира от три години насам. Надеждата на Франция материализира всичките си възможности да вземе превес в срещата и в ключовите моменти демонстрира необходимата класа, за да стигне до успех. Симон загуби първия сет с 4-6, но след това направи пълен обрат - 7-6 (7:5), 6-2, 7-6 (7:3) и продължава към осминафиналите в Ню Йорк, където ще се изправи срещу един от любимците на публиката Джон Иснър.

Анди Родик продължи с впечатляващото си представяне на US Open и постигна нов категоричен успех, този път над французина Жулиен Бенето с 6-1, 6-4, 7-6 (7:5), с който си осигури участие на осминафиналите, където ще се изправи срещу петия в схемата Давид Ферер.

Анди Мъри индикира, че се е възстановил напълно от изтощителната битка с Робин Хаасе в предишната фаза, защото срещу Фелисиано Лопес показа на зрителите всички онези свои способности, които карат специалистите да го считат за фаворит във всяка една надпревара. Четвъртият в света и в схемата смаза 25-ия в ранглистата испанец с 6-1, 6-4, 6-2 и не му остави никакви шансове за победата.

Поставената под номер 2 в схемата на US Open Вера Звонарьова не трепна пред съпротивата на полуфиналистката от Уимбълдън Сабине Лисицки и я посече с 6-2, 6-3 за час и 18 минути, с което категорично си заслужи място на четвъртфиналите при жените.

Така Звонарьова ще се изправи срещу австралийката Саманта Стосър в следващата фаза, която пък преодоля съпротивата на Мария Кириленко от Русия с 6-2, 6-7 (15:17) и 6-3.

Водещи

Най-четени