Фaворитите се класираха за осминафиналите на US Open 04.09 | 10:41

Единствено Мария Шарапова претърпя разочароващо поражение в 3-ия кръг на турнира, Джокович постигна успех номер 60 за 2011-та година

От Константин Симидчийски

Зрителите, които ще посетят осминафиналите на US Open, няма да останат разочаровани от отсъствието на някой основен претендент за титлата, след като единствено Мария Шарапова от амбициозните тенисисти не успя да преодолее третия кръг на надпреварата.

Рускинята се сгромоляса пред италианската надежда Флавия Пенета с 3-6, 6-3, 4-6 рано сутринта в събота и по този начин сътвори най-голямата изненада в Ню Йорк до момента.

Иначе останалите фаворитки без проблеми преодоляха съперничките си в 3-ия кръг, като загубата на поставената под номер 4 в схемата Виктория Азаренка от Серина Уилямс с 1-6, 5-7 не може да бъде сметната за непредвидима. Американката запази традицията да се класира за втората седмица на US Open от 1998-ма година насам, когато тя дебютира и не успя да влезе в осминафиналите, докато пък Азаренка продължава да не се представя убедително в САЩ и все още това е единственият турнир от Големия шлем, на който тя не продължава дори до ¼ финал.

Лидерката в световната ранглиста Каролине Возняцки победи с 6:2, 6:4 Ваня Кинг и се класира за четвъртия кръг на женската схема от Откритото първенство по тенис в САЩ.

Датчанката среща сериозни трудности с американската си съперничка, която успя да стигне до три пробива в нейното подаване. Кинг спечели разиграването на Возняцки още в първия гейм на мача, но 103-та в световната ранглиста не издържа на напрежението и загуби за 1:36 часа.

Роджър Федерер се справи с първия си истински тест на US Open и надигра 27-ия в схемата Марин Чилич на "Артър Аш Стейдиъм" в четири сета - 6-3, 4-6, 6-4, 6-2. За 160 минути игра швейцарецът демонстрира способността си да бъде безупречен в ключовите моменти от двубоя и заслужено надделя над коравия си опонент

Федерер държи рекорда за най-много титли от Големия шлем - 16, като печели поне по един от най-силните четири турнира всяка година от 2003-та насам. За да продължи серията си обаче той ще трябва да триумфира сега в САЩ, защото до момента през сезона може да се похвали единствено с полуфинал в Австралия, загубен от Джокович, поражение от Надал във Франция и ¼ финално разочарование от Жо-Вилфред Цонга на Уимбълдън.

Федерер дели първото място по спечелени титли от US Open - 5, заедно с легендите Джими Конърс и Пийт Сампрас. Тъй като вече навърши 30 години, швейцарецът ще опита да повтори постижението на Андре Агаси през 2003-та година, който засега е последният тенисист, стигнал до титла от Големия шлем след 30-годишна възраст (Australian Open).

Световният номер 1 Новак Джокович не трепна пред съпротивата на руския ветеран Николай Давиденко и постигна своята победа номер 60 за 2011-та година, като за успеха с 6-3, 6-4, 6-2 му бяха нужни малко над два часа.

Рафаел Надал тепърва ще трябва да си печели място на осминафиналите, когато се изправи срещу аржентинеца Давид Налбандиян в мач от третия кръг.

Водещи

Най-четени