Невъзможна ли е мисията за Арсенал на "Алианц Арена"? 13.03 | 13:02

Байерн Мюнхен посреща Арсенал на "Алианц Арена" с комфортна преднина от 3:1 в първия мач, а последният четвъртфиналист ще бъде излъчен от иберийското дерби между Малага и Порто

От Мариян Найденов

Тази вечер ще научим имената и на последните два отбора, които ще намерят място сред 8-те най-добри в Шампионската лига.

Байерн Мюнхен посреща Арсенал на "Алианц Арена" с комфортна преднина от 3:1 в първия мач, а последният четвъртфиналист ще бъде излъчен от иберийското дерби между Малага и Порто. Тук интригата е доста по-голяма, защото "драконите" отиват в Испания с крехък аванс след минимална победа с 1:0 на "До Драгао".

Байерн буквално гази по пътя си всеки дръзнал да се изправи срещу него, като доказателство за това е фактът, че възпитаниците на Юп Хайнкес не познават вкуса на поражението в 28 поредни мача (включително и приятелски). Единственият отбор, постигнал победа на "Алианц Арена" през този сезон пък е Байер Леверкузен (с 2:1 на 28.10.2012 г.).

Възпитаниците на Юп Хайнкес са безпощадни както на домашната сцена, така и в Европа, като в Бундеслигата те водят с цели 20 точки аванс пред втория - Борусия Дортмунд. Освен това баварците имат осем поредни победи от началото на 2013 година, което е най-добрият старт на отбор в историята на германската първа дивизия.

През този сезон Арсенал е на другия полюс. "Артилеристите" играят на приливи и отливи и редуват силни със слаби мачове, което ги прави абсолютно непредвидими. Снощи Барселона показа на лондончани как се наваксва преднина от два гола, но разликата е, че каталунците бяха домакини в реванша, докато "топчиите" играят на "Алианц Арена". Другата голяма разлика е, че Арсенал не е Барселона, нито пък Байерн - Милан.

На Арсенал се пада освен своята чест, да защитава и тази на английския футбол, защото ако момчетата на Арсен Венгер отпаднат от Шампионската лига, то за първи път от 1962 г. насам Англия няма да има свой представител на четвъртфиналите в турнира.

Англия е пред угрозата да остане без отбор на четвъртфиналите в ШЛ от 51 години насам

Това ще бъде едва втори сблъсък и общо пети мач между двата отбора в Шампионската лига, като баварският гранд има предимство с три победи, равенство и един успех за Арсенал.

През сезон 2004/2005 англичани и германци се изправиха един срещу друг на същата фаза от надпреварата, като тогава Байерн отново се поздрави с победа с 3:1 в първия мач, само че като домакин, а на реванша в Лондон "артилеристите" отпаднаха, постигайки единствения си успех над баварците (1:0).

Другите два мача са отпреди четири години, когато двата отбора бяха е една група. Тогава Байерн отново бие на "Алианц Арена" (1:0), а реваншът в Лондон завършва без победител (2:2).

Статистиката не е в полза на Арсенал и при резултатите от гостуванията на отбора на германски съперници. В нито една от визитите си на "Алианц Арена" лондончани не са вкарвали повече от един гол, а когато става за гостувания срещу немски отбори, "топчиите" могат да се похвалят едва с един успех от осем пътувания до Германия (2:1 над Хамбургер през 2006 г.).

Футболистите на Байерн имаха поводи за радост на "Емирейтс"

Старши треньорът на Байерн Юп Хайнкес бе по немски премерен и предпазлив преди мача, като не пропусна да отдаде необходимото уважение към съперника. Той заяви, че нищо не е решено, като подкрепи тезата си с миналогодишното представяне на "артилеристите" срещу Милан, когато англичаните бяха на крачка от подвиг, побеждавайки с 3:0 на реванша, след като бяха загубили първата среща с 4:0.

"Арсенал си е Арсенал. Не съм забравил как загубиха с 0:4 от Милан, а след това спечелиха с 3:0 и бяха близо до сензацията. Арсен Венгер е пълен с идеи, а откакто пое отбора, той играе най-хубавия футбол в Англия. Вярно е, че не могат да се похвалят с много успехи в последните години, но това отчасти се дължи и на продажбата на много от играчите им", коментира Хайнкес.

Срещу Арсенал Юп Хайнкес няма да може да разчита на Франк Рибери, който е с травма. Добрата новина за Байерн е, че в състава се завръща Ариен Робен, който ще играе на мястото на французина. Бразилецът Луис Густаво пък ще замени наказания Бастиан Швайнщайгер в средата на терена. Наказание заради картони изтърпява и бранителят Жером Боатенг.

Баварците не познават вкуса на поражението в 28 поредни мача

"Най-важното за мен е, че Робен е готов да играе на пълни обороти 90 минути срещу Арсенал. Луис Густаво пък ще замени наказания Бастиан Швайнщайгер в средата на терена. Той ще застане до Хави Мартинес и Тони Кроос", разкри Хайнкес.

Колегата му в Арсенал Арсен Венгер заяви преди мача, че Арсенал не отива в Мюнхен като обречен, а ще даде всичко от себе си, за да направи невъзможното - възможно.

"Печелили сме навсякъде в Европа и затова не се чувстваме обречени. Байерн е много силен и солиден отбор. Именно това беше разликата в първия мач. Ние постоянно се съмнявахме в себе си, докато те бяха много уверени", коментира френският специалист.

Задачата пред Венгер изглежда още по-трудна, след като стана ясно, че трима от основните му футболисти няма да мога да вземат участие в мача заради различни контузии.

Лукаш Подолски е с контузия в глезена и остана в английската столица, за да се лекува под наблюдението на специалисти. Освен германския национал, за сблъсъка с Байерн на разположение на Венгер няма да бъдат Джак Уилшър и Бакари Саня. Едва ли за французина е голяма утеха, но все пак трябва да се отбележи, че Киърън Гибс и Абу Диаби вече са напълно възстановени и са на линия за Арсенал.

Водещи

Най-четени