Байерн посяга към 1/4 финалите след солиден успех над Арсенал 19.02 | 23:34

"Артилеристите" платиха скъпо за грешките си в защита

От Даниел Любомиров

Байерн (Мюнхен) даде заявка за класиране на четвъртфинал и нагледно показа на какво е способен през първото полувреме срещу Арсенал, след като спечели с 3:1 визитата си на "Емирейтс Стейдиъм".

"Артилеристите" започнаха срещата въодушевено, но с първата си атака в 6-ата минута баварците смълчаха трибуните, след като Тони Кроос с пронизващ изстрел от 15 метра откри резултата - 0:1.

Домакините бяха шокирани, а Байерн се възползва от стъписването им, за да се настани трайно в противниковата половина.

Така в 21-ата минута след центриране от корнер и удар на Даниел ван Буйтен вратарят Томаш Шчесни не можа да отрази топката и я предостави на Томас Мюлер, който нямаше как да сбърка от метър разстояние - 0:2.

10 минути след почивката "артилеристите" върнаха едно попадение чрез Лукаш Подолски, който наказа груба колективна грешка на защитата и вратаря на Байерн, за да направи 1:2. Това всъщност е първият гол, който баварците инкасират през 2013-та година.

В 76-ата минута поредното неубедително представяне в защита на домакините доведе го гол във вратата на Войчех Шчезни - при центриране отдясно на Мюлер Бакари Саня ритна топката в крака на Марио Манджукич, при което тя придоби странна парабола и влезе в мрежата за 1:3.

Байерн поразява противниковата мрежа в 13-ти пореден мач от Шампионската лига, а Кроос има 5 попадения в евротурнирите, като всяко едно от тях е при асистенция на различен негов съотборник.

Арсенал пък изравни неприятна серия, датираща за последно от ноември 2010-та година - "артилеристите" загубиха два последователни домакински двубоя, след като в края на миналата седмица отстъпиха на Блекбърн в ФА къп с 0:1.

Срещата започна с две нелоши акции по крилата на домакините, но когато топката биваше сервирана в наказателното поле, не стигаше до адресат. Това като цяло бе един от недостатъците в играта на Арсенал за цялото първо полувреме.

Байерн пусна първа кръв още в 6-ата минута с първата си атака и удар в очертанията на вратата на Войчех Шчесни. Многоходова комбинация прати топката в краката на Томас Мюлер на десния фланг, като последва центриране на дъгата на наказателното поле.

Там Лоран Кошчелни и Пер Мертезакер непохватно се разминаха с топката, а тя попадна в обсега на Тони Кроос, който с фантастичен изстрел разстреля Шчезни и даде аванс на баварците - 0:1.

Попадението се отрази изключително негативно на "артилеристите", защото действията им след това бяха много сковани и им бе трудно да разменят пасове в противниковата половина. Набезите на Франк Рибери по лявото крило и на Мюлер по дясното пък принуждаваха домакините да прибягват до нарушения и те често с такива прийоми спираха атаките на Байерн.

В 21-ата минута обаче логиката възтържествува и натискът на баварците беше материализиран, макар и след центриране от ъглов удар. Даниел ван Буйтен изскочи от дълбочина и бе оставен от бранителите на Арсенал да се извиси на първа греда, за да стреля опасно с глава.

Шчезни отрази удара му, но го направи само толкова, колкото да предостави кълбото на тепсия на Мюлер. Германският национал също бе напълно непокрит, и то на метър от голлинията, като без проблеми прати топката в мрежата за 0:2.

До края на полувремето гостите намалиха оборотите, което даде възможност на Арсенал да опита да заличи пасива си. Най-чистото положение пред вратата на Мануел Нойер дойде в 35-ата минута, когато топката попадна в Мертезакер, но неговият изстрел бе блокиран с блестяща намеса на ван Буйтен.

В самия край на полувремето пък Филип Лам сложи кълбото на главата на Марио Манджукич, който необяснимо бе оставен сам в наказателното поле. Хърватският национал прати удара си на сантиметри от страничната греда и не можа да направи резултата 0:3.

След почивката "артилеристите" имаха подчертано превъзходство и в играта им личеше импулс, който им позволи да отговорят на предизвикателството подобаващо. Макар и при доста странни обстоятелства, Арсенал стигна до гол, който до голяма степен върна интригата в мача.

При центриране от корнер в 55-ата минута цялата защита на Байерн остана под топката и се държа пасивно, а Нойер по необясним начин излезе, само за да изгледа полета на кълбото. То стигна до Подолски, който с глава го прати в опразнената мрежа и намали на 1:2.

Въпреки попадението, срещата не премина в желаното от домакините русло, като не се стигна до натиск пред вратата на Байерн. Дори гостите отново започнаха да поглеждат към рамката, пазена от Шчезни, но така и не се стигна до чисто положение в мача.

Независимо от това резултатът стана 1:3 малко преди края на редовното време. Бакари Саня в 75-ата минута се намеси неубедително и в опита си да изчисти центриране, прати топката в крака на Манджукич, при което тя придоби странна парабола и заблуди Шчезни за нов гол в полза на Байерн.

Така трите гола на чужд терен дават на баварците основания да се чувстват четвъртфиналисти, но реваншът на "Алианц Арина" все пак обещава интрига.

Водещи

Най-четени