Нови вълнуващи битки с марка "Шампионска лига" 19.02 | 11:32

Днес Арсенал приема миналогодишния финалист Байерн Мюнхен, а Порто и Малага се изправят в иберийското дерби от осминафиналите

От Мариян Найденов

Тази вечер осминафиналните битки в Шампионската лига се подновяват с нови два сблъсъка. Миналата седмица се изиграха първите срещи от четири от ⅛-финалите, а днес надпреварата продължава с още две много интересни срещи.

В първата Арсенал приема на "Емирейтс" миналогодишния финалист Байерн Мюнхен, а втората противопоставя Порто и Малага в иберийското дерби от тази фаза на надпреварата.

На пръв поглед по-голям интерес предизвиква англо-германският дуел между "артилеристи" и баварци, но двубоят между Порто и Малага също може да предостави много емоции сред феновете.

21:45 часа, Би Ти Ви Екшън

Арсенал - Байерн Мюнхен

Безспорно Арсенал и Байерн са два от отборите, които винаги са сочени като фаворити в който и турнир да участват. През този сезон обаче представянето на лондончани и баварци е доста различно.

Възпитаниците на Арсен Венгер, а и самият той търпят много критики заради непостоянството, с което играят. "Артилеристите" водят люта битка с градския си съперник Тотнъм за четвъртото място в Премиършип, а Шампионската лига остана единственият турнир, в който Арсенал все още участва след срамното отпадане от Блекбърн за ФА Къп през уикенда.

Феновете на англичаните вече не знаят какво могат да очакват от своите любимци, които през настоящата кампания играят на приливи и отливи и мачовете им са между двете крайности - или страхотни победи, или катастрофални загуби.

От друга страна се предполага, че Арсенал ще съсредоточи всичките си сили именно в Шампионската лига, защото тя остана единственият шанс на "артилеристите" да прекратят 8-годишната суша откъм трофеи на "Емирейтс".

Арсен Венгер търпи много критики заради представянето на Арсенал през този сезон

Преди срещата мениджърът на лондончани Арсен Венгер заяви, че вярва в своите футболисти и смята, че Арсенал може да надделее в битката с баварския гранд, ако успее да покаже своите качества, дух и психическа издържливост. Според него е от изключителна важност отборът му да успее да запази мрежата си суха на "Емирейтс".

"Изключително важно е да не допуснем гол. 0:0 не би било никак лош резултат, но естествено - ще се опитаме да отбележим попадения.

Чувстваме се напълно фокусирани върху двубоя. Няма как да сравняваме случилото се във ФА Къп с мач от Шампионската лига. Разполагаме със 180 минути, за да се класираме, като всички познават начина ни на игра. Длъжни сме да излезем на терена с положителна настройка", каза Венгер на пресконференцията си преди мача.

Лукаш Подолски е едно от най-силните оръжия на "артилеристите" срещу бившия му клуб

Френският специалист има и някои кадрови проблеми, като участието на Лоран Косиелни в мача е под въпрос заради проблеми с прасеца, докато Киърън Гибс е твърдо аут с контузия в бедрото. Новото попълнение Начо Монреал пък не може да играе за Арсенал в ШЛ, защото през този сезон вече има записани мачове за Малага в турнира.

Освен това Томас Вермален, Франсис Коклен и Джак Уилшър са с леки травми от двубоя с Блекбърн през уикенда, но по всяка вероятност ще бъдат на разположение на Венгер.

От своя страна баварците влизат в този мач от съвсем различни позиции в сравнение с Арсенал. Германският колос е в серия от пет поредни победи в Бундеслигата, като последна негова жертва стана тимът на Волфсбург, надигран с 2:0 през уикенда.

През този сезон Байерн се представя повече от убедително във вътрешното си първенство, като до момента възпитаниците на Юп Хайнкес имат 18 победи, 3 равенства и само една загуба. Баварците вече докосват титлата в Германия, като са безапелационен лидер в класирането с аванс от цели 15 точки през миналогодишния шампион Борусия Дортмунд.

Баварската машина мачка всичко по пътя си през този сезон

Това означава, че Байерн има възможност да съсредоточи всичките си сили и ресурси в Шампионската лига, където ще търси петата си титла. Още повече, че баварците няма как да забравят тъжния за тях финал през миналата година, когато на своя "Алианц Арена" те загубиха от друг английски отбор - Челси, и сега със сигурност ще търсят своя реванш.

Старши треньорът на Байерн Юп Хайнкес показа уважение към съперника, като похвали отбора на Арсенал и дори защити Венгер от критиките, които французинът търпи. Германският специалист обаче смята, че ако отборът му даде всичко от себе си, може да си тръгне с победа от Лондон.

"Арсенал разполага с много добър отбор, особено в атака. Длъжни сме да внимаваме в защита и да опитваме да атакуваме. Мисля, че ако покажем най-доброто от играта си, можем да спечелим в Лондон", каза Хайнкес.

Юп Хайнкес се надява да продължи да има поводи за радост в последния си сезон начело на Байерн

"Година след година, най-добрите футболисти на Венгер бяха продавани, докато останалите клубове привличаха световни звезди. Не мисля, че е честно той да бъде обвиняван за всичко", защити колегата си наставникът на Байерн.

Пред Хайнкес почти не стоят дилеми с контузени футболисти преди гостуването в Лондон. Със сугурност срещата пропускат болният Клаудио Писаро и Холгер Бадщубер, който е с контузия в коляното. Треньорът на Байерн няма да може да разчита и на Жером Боатенг, който изтърпява наказание. Проблеми имаше и с испанския халф Хави Мартинес, страдащ от травма, но се очаква той да бъде на линия за мача.

Досега Арсенал и Байерн са изиграли четири мача в Шампионската лига, а предимството е на страната на германците. Отборът от Мюнхен има два победи срещу една за Арсенал, а веднъж двата отбора са завършили наравно. Два от мачовете са от груповата фаза на турнира, а за последно баварците и "артилеристите" се срещнаха на същия етап от надпреварата през сезон 2004/2005. Тогава напред продължи Байерн след успех с 3:1 на "Алианц Арена" и загуба с 1:0 на реванша в Лондон.

21:45 часа, Ринг

Порто - Малага

Двубоят между Порто и Малага остава в сянката на този между Арсенал и Байерн, но тези два отбора могат да предложат не по-малко зрелище. Дебютантът Малага е една от приятните изненади в тазгодишното издание на турнира и доказателство за това са резултатите им в предварителната група, която испанците спечелиха в конкуренцията на отбори като Милан и Зенит (Санкт Петербург).

Въпреки финансовите проблеми, които изпитва, Малага се представя изключително добре и в Примера Дивисион, където засега защитава успешно четвъртата позиция, на която завърши през миналия сезон.

Пред наставника на андалусийците Мануел Пелегрини не стоят почти никакви кадрови проблеми и той ще може да използва най-доброто, с което разполага. единственият отсъстващ е Елисеу, който все още се възстановява от контузия в коляното, получена в началото на февруари.

Дебютантът Малага е хитът на сезона в Шампионската лига

Порто също се представя чудесно в Шампионската лига и португалското първенство. "Драконите" не познават вкуса на поражението в Лига Сагреш вече 32 мача, като последното им поражение беше от Жил Висенте (3:1) в края на януари 2012 г.

Старши треньорът на Порто Витор Перейра също не може да се оплаче по отношение на здравословното състояние на футболистите си, като единствено Стивън Дефур е твърдо аут заради разтежение в бедрото. Добрата новина за Перейра е, че Силвестре Варела вече е на линия, след като пропусна последния мач на "драконите" в Лига Сагреш заради мускулен проблем.

Досега Малага и Порто не са се срещали никога в Европа. Двата отбора обаче практикуват много сходен стил на игра, залагайки на бързия и нападателен футбол, което е гаранция, че могат да сътворят истински голов спектакъл.

Португалците не могат да се похвалят с положителна статистика от срещите си с испански отбори, като балансът им е 12 победи, 5 равенства и 20 загуби. Малага пък се представя изключително добре при гостуванията си в европейските клубни турнири, като тимът е регистрирал само едно поражение от 12 мача на чужд терен.

Любопитното е, че единствената загуба на андалусийците е именно срещу отбор от Португалия в лицето на Боависта (1:0).

Водещи

Най-четени