ФОТА иска отлагане на Гран при на Бахрейн 07.06 | 18:10

Асоциацията на отборите във Формула 1 не приема промяната в календара по време на сезона

От Краси Киров

Асоциацията на отборите във Формула 1 (ФОТА) е изпратила официално писмо на ФИА, с която им заявява, че датата за Гран При на Бахрейн 30 октомври е неприемлива и те няма да се състезават тогава.

Решението на тимовете беше взето, след като те запазиха мълчание 36 часа след определянето на датата от ФИА, която премести състезанието в Индия на 11-ти декември, за да отвори място за Бахрейн.

Много от пилотите вече изразиха опасенията си, че опасността в Бахрейн ще бъде прекалено голяма за нормално провеждане на Гран При и сега настояват за преместване на надпреварата по-напред във времето, като според ФОТА най-подходящ момент за нея е декември.

ФОТА като цяло е и недоволна от факта, че Бърни Екълстоун и ФИА си позволиха да правят промени в календара без да ги съгласуват с тях. Самият Екълстоун каза пред The Times, че за него би било по-добре Гран При на Бахрейн да се състои на края на сезона, но няма да е проблем шампионатът да мине и без него, ако безопасността не бъде гарантирана.

Бившият президент на ФИА Макс Мозли сподели за BBC Radio, че подобна промяна в календара на сезона противоречи на собствените правила на асоциацията.

Жан Тод обаче припомня, че по време на срещата на ФИА с ФОТА, когато се обсъждаше възможността Бахрейн да се върне в календара, представителят на пилотите изразил позицията, че те искат това да се случи колкото се може по-бързо.

Водещи