Парагвай последва Уругвай във финала на Копа Америка 21.07 | 10:13

"Гуараните" елиминираха Венецуела след продължения и изпълнение на дузпи, на практика оставайки без постигнат успех в турнира

От Константин Симидчийски

Отборът на Парагвай е вторият финалист в тазгодишното издание на Копа Америка, след като тази нощ "гуараните" елиминираха на 1/2-финалите Венецуела след 0:0 в редовното време и 5:3 след изпълнение на дузпи.

Куриозното е, че Парагвай достигна финала на надпреварата, без да запише нито един успех в турнира до този момент. Вече пет мача "гуараните" не могат да надвият съперника си в редовното време, но въпреки тоав ще спорят с Уругвай за златните медали.

Първото полувреме между двата тима предложи двуостър футбол, като и двата тима имаха своите шансове да открият резултата. Сичеро стреля неточно за Венецуела, докато Верон, Барето и Нелсон Валдес пропуснаха за "гуараните". До края на първата част венецуелците отново показаха зъби, а гол на Вискариондо бе спорно отменен от съдиите. В 41' Морено пък удари една от гредите зад парагвайската врата, а двете нули на светлинното табло останаха непокътнати.

През втората част нивото на футбола спадна, а двата съперника бяха далеч по-предпазливи по отношение на собствената си врата. Нелсон Валдес пропусна да се превърне в герой за парагвайците, изпускайки очи в очи с противниковия вратар, а стражът на "гуараните" Вийяр се намеси добре при изстрел от статично положение на Аранго. Изключително драматични бяха минутите в даденото от съдията продължение, когато гредата спаси на два пъти Парагвай след удари на Малдонадо и Аранго.

В продълженията до гол отново не се стигна, а в 103' Парагвай остана и с човек по-малко на терена, след като пратен под душовете бе Сантана. Постепенно така се стигна и до изпълнение на дузпи, където футболистите на Парагвай бяха безгрешни и реализираха всичките си пет изстрела от бялата точка. За Венецуела фатален пропуск направи Лусена, което и в крайна сметка изпрати парагвайците на финал. За загубилите все пак остава гордостта от достигнатия 1/2-финал - нещо, което надали много хора бяха очаквали преди началото на турнира.

Водещи