Петър Стойчев спечели световната титла в плувния маратон 23.07 | 11:06

Българинът спечели златен медал в дисциплината 25 километра в Шанхай

От Краси Киров

Българинът Петър Стойчев спечели световната титла по плувен маратон в дисциплината 25 километра в открити води на Световното първенство по плувни спортове, което се провежда в Китай.

Стойчев спечели с време 5 часа, 10 минути, 39.8 секунди. Той остави зад себе си Владимир Дятчин (Русия) с 5:11.15,6 секунди, а третото място отиде у Чаба Герчак (Унгария) с 5:11.18,1.

Няколко плувци преди началото на състезанието се отказаха от участие в 25-те километра. Между тях бе и победителят в 10-километровата дисциплина Томас Лурц.

Причина за отказването бе високият градус на водата – 30,4 по целзий, при разрешени максимално 31. Миналата година по време на финалното състезание за Световната купа имаше смъртен случай на състезател, като именно горещата вода се смяташе за главна причина за трагедията.

По време на състезанието в Шанхай още деветима състезатели се отказаха от участие. Преди няколко дни Стойчев участва и в дисциплината 10 километра в открити води, като се класира на 27-мо място.

Така България извоюва първият си златен медал в плувния маратон. Стойчев не успя да вземе квота за Олимпиадата, понеже дисциплината 25 км. не е олимпийска. Той може да участва в дисциплината 10 км, но преди това ще трябва да си осигури квота в някой от предстоящите турнири.

"Изключително съм щастлив и горд, че станах световен шампион за първи път в моята кариера. Толкова години се старая да спечеля тази титла и най-накрая успях, но мисля, че си я заслужавам. Беше много тежко, изключително тежко, бяха първите думи на новия световен шампион на 25 километра плувен маратон Петър Стойчев.

"Водата беше много гореща, по-гореща от старта на 10 километра. Но стиснах зъби и дадох всичко от себе си, за да спечеля. Това е изключителен момент в моя живот, а освен това прекрасна компенсация за разочарованието на 10 километра. Не съм от хората, които се оплакват, но в предишния ми старт, до 8-ия километър бях в призовата тройка, но след това изведнъж нещо се случи и останах чак на 27-о място, обясни Стойчев.

"За съжаление, няма да празнувам с близките си и приятелите този златен медал в България, защото от Китай заминавам директно за Канада, където ми предстоят два старта от Световната купа. Посвещавам световната си титла на цяла България и на хората, които се интересуват от спорт.

Треньорът на Петър Стойчев Красимир Туманов също бе много щастлив от успеха, като похвали спортния дух на плувеца.

"Когато видях златния медал на гърдите на Петър Стойчев по време на награждаването, се разплаках от радост. Това е невероятен успех за цялото българско плуване, а за мене тази титла е много специална. Петър е уникален спортист. Просто е невероятно как е успя да се вдигне психически след слабото представяне на 10 километра и да спечели титлата на 25. Той си го заслужи този златен медал с целия труд, който положи, а аз съм изключително щастлив от победата и от това, че съм треньор на световния шампион.

Водещи