Петър Ценков с рекордно класиране на рали Дакар 12.01 | 08:52

Единственият ни останал участник в надпреварата завърши на 6-то място в десетия етап при четириколките

От Мариян Найденов

Българският пилот Петър Ценков постигна най-доброто си класиране в тазгодишното издание на рали Дакар, след като завърши на 6-то място в десетия етап на надпреварата при четириколките. 47-годишният софиянец извърши истински подвиг, след като досега имаше сериозни технически проблеми, като беше пред отпадане в 8-ия етап, но показа изключителен характер, успявайки да продължи в състезанието.

"Много съм щастлив от този резултат, заяви Ценков пред БНТ 2. "Това беше първият ден, в който машината ми работеше. Отсечката събираше всички детайли на Дакар - имаше 30 км пустиня с трудна навигация, бързи трасета, пясък феш-феш и силен вятър. Но машината ми работеше. Оказа се, че в последните дни съм имал глупав дефект."

"Днес ми беше трудно, защото стартирах последен и трябваше да изпреварвам изостаналите мотори и четириколки, които вдигат много прах. През цялото време бях на тръни дали двигателят няма отново да спре. Надявам се окончателно да сме изчистили проблема, който ни тормозеше", добави единственият ни останал пилот в рали Дакар.

Иначе при четириколките братята Патронели, които карат за Yamaha, продължават да се движат убедително в челото независимо от етапната победа на Томас Мафей (Yamaha). Аржентинецът навакса близо 13 минути от своя пасив, но е трети във временното класиране и изостава на 17 минути от втория Маркос и на 1:19 часа зад лидера Алехандро Патронели.

При автомобилистите Стефан Петерхансел (MINI) увеличи аванса си на върха в класирането на 19 минути и вече е все по-близо до 10-та титла от рали Дакар. Съотборникът му Нани Рома спечели етапа и излезе на второ място в генералното класиране, а трети финишира Жинел Де Вийер с Toyota.

При мотоциклетистите етапа спечели испанецът Хоан Бареда с Husqvarna, който измина 377-километровата отсечка за 4 часа, 18 минути, 43 секунди. Втори остана Марк Кома (КТМ) на 1:32 мин., а трети Сирил Деспре (КТМ) на 3:39 мин. В генералното класиране Деспре остава начело, пред защитаващия титлата си Марк Кома, който изостава само на 21 секунди. Трети е португалецът Елдер Родригес (Yamaha) на 45,56 минути след лидера.

В категорията на камионите Джерад де Рой остана трети в етапа, но увеличи аванса си на върха в класирането спрямо Ханс Стейси на близо час заради навигационната грешка, която победителят от 2007 г. допусна. Зад двамата пилоти на IVECO в генералното класиране се движи най-бързият в етапа днес Артур Ардавикус, който спечели първата етапна победа за KAMAZ през тази година. Казахстанецът е трети в класирането, на 5 минути зад Стейси.

Десетият етап бе последния на територията на Перу, а днес надпреварата продължава на в Чили, като това е първият път, в който южноамериканската държава е домакин на надпреварата. Специалната отсечка е дълга 534 км за мотоциклетистите и четириколките, 478 км за автомобилите и 432 км за камионите.

Водещи

Най-четени