Победа за мъжете, загуба за жените на Европейското по шахмат 11.11 | 08:38

веселин Топалов и компания се наложиха над отбора на Италия, а дамите ни отстъпиха на силния състав на Грузия

От Мариян Найденов

Мъжкият национален отбор на България постигна победа с 3:1 точки над Италия в срещата от предпоследния 8-и кръг на Европейското отборно първенство по шахмат, което се провежда в суперлуксозния комплекс "Порто Карас Гранд Ризорт" в гръцкия курорт Халкидики.

За съжаление жените не успяха да последват примера на силния пол и допуснаха поражение с 3:1 точки от силния състав на Грузия.

Селекционерът на мъжете Николай Велчев остави в този кръг да почива гросмайстор Юлиян Радулски, а шахматистите ни не допуснаха загуба в четирите партии с италиaнците. На първа дъска Веселин Топалов победи с белите фигури Микеле Годена, а Иван Чепаринов също записа успех – над Даниил Двирний.

На трета дъска Александър Делчев и Сабино Брунело не успяха да се победят и завършиха реми, а най-дълго продължи двубоят между Кирил Георгиев и Аксел Ромбалдони, също завършил наравно.

След тази победа България се изкачи на 4-то място във временното класиране с актив от 12 точки преди партиите от последния девети кръг, който е днес. Лидер е Армения с 13 точки, пред Азербайджан също с 13 и Германия с 12.

В последния девети кръг на надпреварата мъжкият ни отбор излиза срещу тима на Унгария.

При дамите селекционерът Борис Чаталбашев остави в този кръг да почива гросмайстор Антоанета Войска и заложи на Антоанета Стефанова, Ива Виденова, Емилия Джингарова и Адриана Николова.

Антоанета Стефанова и Ива Виденова завършиха реми своите партии на първа и втора дъска. Стефанова с черните приключи наравно с Нана Дзагнидзе, а младата Виденова - с Лела Джавакишвили. Победата за Грузия осигуриха Нино Хуртсидзе и Саломе Мелия, които се наложиха съответно над Емилия Джингарова и Адриана Николова.

След тази загуба българките се смъкнаха на 10-то място в класирането с актив от 9 точки. Лидер е защитаващият титлата си от предишните две издания на надпреварата тим на Русия с 15 точки, на втора позиция е Полша с 13 точки, следвана от Украйна и Грузия с по 12 точки.

В последния девети кръг българският отбор ще играе срещу представителките на Чехия.

18-тото Европейско отборно първенство в Халкидики се провежда по швейцарската система в девет кръга и ще продължи до 11 ноември. Във всеки кръг се играят по четири партии, а един от петимата селектирани шахматисти почива. При мъжете участват 38 отбора, а при жените битката за европейската шахматна корона си оспорват 28 състава.

Водещи

Най-четени