Поканиха Марек в Шампионската лига, Габрово чака "уайлд кард" 09.05 | 09:14

В останалите два европейски клубни турнира България има право на един отбор съответно за Купата на Европейската конфедерация (CEV) и на два тима за "Чалъндж къп"

От Мариян Найденов

Българският първенец Марек Юнион Ивкони (Дупница) получи официална покана да играе в Шампионската лига по волейбол. Това се случи, след като дупничани добиха право на място в най-престижния турнир на Стария континент след промяната на регламента на надпреварата.

От новия сезон в Шампионската лига ще участват повече отбори, като благодарение на добрия коефициент на България, родният шампион влиза директно в групите на турнира. В предишните 3 сезона българските отбори играха в Лигата с "уайлд кард".

Вариантите за броя отбори в турнира са два - 28 или 32. При първия ще участват 26 тима по право, включително и Марек, а два тима ще получат "уайлд кард". При вариант с 32 клуба, то раздадените покани ще бъдат 6. Освен това участниците в ШЛ ще си разделят и доста по-голям награден фонд, когато промените влязат в сила.

"Уайлд кард" се надява да получи вицешампионът на България - КВК Габрово, като от клуба вече са изпратили необходимите документи и очакват отговора на Европейската волейболна конфедерация (CEV). Ако габровци бъдат одобрени, то страната ни може да участва в Шампионската лига с два отбора - нещо, което не се е случвало, откакто състезанието стартира в този си формат през 2001 г.

В останалите два европейски клубни турнира България има право на един отбор съответно за Купата на Европейската конфедерация (CEV) и на два тима за "Чалъндж къп".

Водещи

Най-четени