Реал Мадрид и Барселона не се победиха в първи мач за Суперкупата 15.08 | 07:00

Сблъсъкът на "Сантяго Бернабеу" завърши при равенство 2:2, което и предвещава интригуващ реванш на "Камп Ноу" тази сряда

От iNews.bg

Отборите на Реал Мадрид и Барселона завършиха наравно 2:2 в първи мач за Суперкупата на Испания на ст. "Сантяго Бернабеу", оставяйки развръзката на сблъсъка за реванша в каталунската столица тази сряда. Месут Йозил и Шаби Алонсо се разписаха за домакините, докато Давид Вия и Лионел Меси бяха точни за действащия европейски шампион. Барса имаше гол преднина на почивката, но през втората част Реал Мадрид съумя да възстанови равенството, изпускайки и няколко добри възможности да постигне пълен обрат в мача.

Твърде слабо като цяло бе представянето на Барселона в мача, като футболистите на Пеп Гуардиола трудно съумяваха да наложат типичната за тях игра, носеща им толкова успехи в последните години. Играчите на Жозе Моуриньо от своя страна комбинираха далеч по-добре, а в предни позиции Реал Мадрид бе видимо по-опасен от съперника си, но в крайна сметка "лос бланкос" така и не успяха да достигнат до успех в срещата.

Жозе Моуриньо очаквано заложи на Карим Бензема на върха на атаката на своя тим, като французинът бе подкрепян от втора позиция от триото Роналдо - Йозил - Ди Мария. Шаби Алонсо и Сами Кедира действаха в центъра на терена, в отбрана пред Икер Касияс бяха наредени Серхио Рамос, Пепе, Рикардо Карвальо и Марсело. Новото попълнение Фабио Коентрао бе оставен на резервната скамейка, появявайки се в игра през вторите 45 минути.

Далеч повече изненади имаше в редиците на Барселона, където Хосеп Гуардиола направи някои ескперименти по отношение на своя стартов състав. Жерард Пике, Шави Ернандес, Серхио Бускетс и Педро бяха оставени на резервната скамейка, а като защитна двойка пред Виктор Валдес започнаха Ерик Абидал и Хавиер Масчерано. Адриано и Дани Алвеш действаха по фланговете, а на поста на дефанзивен полузащитник бе поставен малиецът Сейду Кейта. Андрес Иниеста и младият Тиаго Алкантара оперираха като разиграващи халфове, а в нападение излязоха Давид Вия, Лионел Меси и дебютантът Алексис Санчес, който изигра цял мач за Барса и записа първи минути със синьо-червената фланелка.

Още от самото начало на сблъсъка Реал Мадрид пое инициативата и стоеше по-добре на терена, докато Барселона видимо не изглеждаше в оптимално състояние. Още в 9' трибуните на "Бернабеу" бяха изправени на крака, след като Роналдо центрира в наказателното поле на Барса, а Карим Бензема стреля с глава. Отначало изглеждаше така, сякаш топката със сигурност ще влети в мрежата, но Виктор Валдес демонстрира завиден атлетизъм и изби топката в ъглов удар. Стражът на каталунците обаче нямаше какво да направи само четири минути по-късно, когато натискът на Реал Мадрид даде резултат. Карим Бензема размина Ерик Абидал и намери непокрития Месут Йозил, а немският национал технично чукна топката покрай Валдес за 1:0.

В минутите след това Реал Мадрид продължи да доминира на своя съперник, докато Барселона на практика така и не стигаше до изгодни шансове за изравняване на резултата. Суперзвездата на "лос кулес" Лионел Меси на практика не играеше с топката, докато младият Тиаго бе далеч от нивото на останалия на пейката Шави. Каталунците бъркаха елементарни подавания на близка дистанция, а играта на европейския шампион не вървеше ни най-малко. И сякаш обратно на логиката, в 36' Барселона възстанови равенството, но правейки го и по изключително красив начин. Лионел Меси намери Давид Вия на левия фланг на атаката на своя отбор, а Хлапака намести топката на десния си крак и с фантастичен параболичен удар я прати в далечния ъгъл зад Икер Касияс - 1:1.

Реал Мадрид се опита да отговори две минути преди края на почивката, когато Карим Бензема отново бе близо до попадение, но Хавиер Масчерано блокира неговия най-вероятно голов удар по посока Валдес. Така се стигна и до последните минути на това първо полувреме, когато препълненият "Сантяго Бернабеу" отново притихна. Сякаш от нищото Барселона реализира и втори гол в мрежата на Икер Касияс, като негов автор бе незабележимият до този момент Лео Меси. Аржентинецът се пребори с Пепе в наказателното поле на Реал Мадрид, излезе очи в очи с Касияс и пусна топката покрай него за 1:2.

За радост на Жозе Моуриньо неговите футболисти възстановиха равенството само десет минути след подновяването на играта, когато се разписа и Шаби Алонсо. Домакините изпълниха заучено положение при корнер, а Бензема подаде на Алонсо, който стреля силно по земя зад голлинията на Виктор Валдес - 2:2. В тези минути дойде време и за смени, като двамата наставници извършиха някои промени в своите отбори. Кайехон и Коентрао влязоха в игра за Реал Мадрид, а Пеп Гуардиола заложи на Жерард Пике и Шави Ернандес, които трябваше да внесат повече стабилност в редиците на Барселона.

Това обаче сякаш не се получи напълно, защото Реал Мадрид продължи да диктува случващото се на терена. Футболистите в бяло бяха по-остри в атака, като на няколко пъти Виктор Валдес отново трябваше да демонстрира класа под рамките на вратата. В самия край останаха и съмнения за неотсъдена дузпа в полза на Реал Мадрид, след като Валдес не успя да улови топката при едно центриране в наказателното поле, а в последствие видимо посегна и препъна втурналия се към кълбото Кристиано Роналдо. Съдийски сигнал обаче не последва, което и изцяло вбеси трибуните на "Сантяго Бернабеу".

Гостите от Барселона отговориха с едно опасно влизане на Педро в наказателното поле, при което обаче испанският национал се засуети и не нанесе навременно удар по топката. Марсело пък от своя страна влезе твърдо в единоборство, което и отново остави съмнения за единадесетметров наказателен удар, неотсъден от рефера.

До нови голове в испанската столица не се стигна, което и остави реванша на "Камп Ноу" след три дни изключително интригуващ. Барселона има предимството на двата отбелязани гола на чужд терен, но Хосеп Гуардиола би трябвало да се чувства сериозно притеснен от начина, по който неговият тим игра в първия си официален мач за новия сезон.

Реал Мадрид: Касияс, Марсело, Пепе, Карвальо, Шаби Алонсо, Кедира (Кайехон), Йозил, Ди Мария (Коентрао), Роналдо, Бензема (Игуаин)

Барселона: Валдес, Адриано (Пике), Абидал, Масчерано, Алвеш, Кейта, Иниеста, Тиаго (Шави), Вия (Педро), Санчес, Меси

Водещи

Най-четени