Реал Мадрид триумфира с 32-а титла в Испания 03.05 | 01:01

"Кралския клуб" записа класическа победа с 3:0 при гостуването си на Атлетик Билбао и стана шампион в Ла Лига, два кръга преди края на първенството

От Мариян Найденов

Феновете на испанския колос Реал Мадрид със сигурност са най-щастливите хора на света в момента.

Техният любим отбор постигна убедителна победа с 0:3 като гост на коравия тим на Атлетик Билбао и си осигури 32-а титла на Испания в своята история, два кръга преди края на първенството.

За последно Реал Мадрид стана шампион през сезон 2007/08, когато начело на отбора беше италианският специалист Фабио Капело. Това е и пета титла за "белия балет" през новия век.

Реал Мадрид чупи всякакви рекорди като отбор през тази година, като вече има отбелязани цели 115 гола, които могат да се увеличат още, ако "кралския клуб" продължи да играе със същото настроение. Освен това Моутим има 94 точки (седем повече от Барселона) и с две победи в последните два кръга може да стигне границата от 100 точки в един сезон.

Самият двубой с Атлетик Билбао предложи доста емоции на зрителите както по трибуните, така и пред телевизорите.

Още във втората минута Игуаин можеше да отбележи, но точно на границата на наказателното поле бе изпреварен от Ирайсос. Минута по-късно удар на Коентрао бе спасен по страхотен начин от вратаря на баските.

В 13-ата минута пък съдията отсъди дузпа в полза на Реал след явна игра с ръка на Хави Мартинес. За ужас на феновете на "белия балет" Кристиано Роналдо би лекомислено и Ирайсоз спаси. Три минути по-късно обаче нямаше кой да помогне на вратаря на домакините.

Роналдо бе изведен с перфектен пас зад гърба на отбраната в раиран екип, той от своя страна върна към Йозил. Немецът с невероятен поглед видя непокрития Игуаин и му подаде. От своя страна аржентинското острие овладя добре, финтира защитник и с неспасяем фалциран удар откри резултата - 0:1.

Атлетик се опита бързо да отговори на предизвикателството, но съдията не видя игра с ръка на Сами Кедира в наказателното поле на Реал Мадрид след удар на Ауртенече и ощети домакините.

В 20-ата минута Алонсо даде феноменален пас вдясно към Кристиано Роналдо, който проби и центрира по земя към далечната греда, където Йозил бе заел позиция и без особен проблем реализира за 0:2.

Реал леко се дръпна назад и позволи на Атлетик да създаде няколко положения, като най-доброто от тях дойде в 36-ата минута, когато Ауртенече стреля силно от границата на наказателното поле, а ударът му срещна гредата зад Касияс. Две минути по-късно силният в този мач Йозил реши да пробва далечен удар, като от 25 метра стреля силно, но и този удар срещна горната греда.

В 51-ата минута Роналдо най-накрая успя да увенчае добрата си игра с гол. След изпълнение на корнер той бе оставен непокрит пред малкия пеналт и без особени проблеми успя да реализира с глава - 0:3.

В 60-ата минута победата на Реал можеше да стане още по-категорична, след като Алонсо намери по чудесен начин Кайехон, който не овладя добре, но все пак успя да стреля много добре, но намесата на Ирайсос беше още по-впечатляваща.

Седем минути след положението пред вратата на Атлетик, един от най-силните им футболисти през сезона Оскар де Маркос реши да пробва късмета си с удар от дистанция, а силният изстрел отново срещна горната греда на Икер Касияс - огромен малшанс за домакините.

В 72-ата минута всякаква интрига в двубоя беше туширана. При бърза контраатака Рамос се опита да подаде наляво, но топката срещна отново ръката на Хави Мартинес. Съдията не се поколеба и му показа втори жълт картон и го прати преждевременно под душовете в Катедралата.

До края на двубоя обаче Реал не се възползва от своето предимство и не натисна своя противник. В заключителните минути на срещата всички на резервната скамейка на гостите не успяха да сдържат радостта си и започнаха да се радват и поздравяват с рекордната 32-а титла на Испания.

Баските пък за пореден път показаха, че финалите в Лига Европа и за Купата на Краля са по-важни за тях от евентуално класиране за втория по сила европейски клубен турнир или дори Шампионска лига. Те остават на 9-а позиция с 48 точки и вече нямат шанс за топ 4.

Водещи