Роберт Кубица е в изкуствена кома, животът му вън от опасност 07.02 | 09:37

Ръката на пилота е спасена благодарение на екип от седем хирурзи и седемчасова операция

От iNews.bg

Полският пилот от Формула 1 Роберт Кубица, който претърпя изключително тежка катастрофа вчера се намира в изкуствена кома, след като е преминал успешно през близо осемчасова операция късно снощи. Това съобщава официалният сайт на неговия тим Лотус Рено тази сутрин и допълва, че лекарският екип в болницата "Санта Корона" в Италия е успял да се пребори както за живота, така и за дясната ръка на пилота.

Веднага след инцидента вчера се появиха информации, че Кубица може да изгуби ръката си, тъй като тя е била напълно премазана вследствие на тежката катастрофа, която той претърпя в рали за развлечение край Генуа, Италия. Доктор Марио Росело обаче обяви пред сайта на Рено, че ръката на пилота е била спасена и той ще я възстанови напълно най-късно до една година.

"Роберт претърпя една изключително сериозна и тежка операция. Дясната му ръка бе жестоко прерязана на две места, като бяха наранени и повредени основни сухожилия и кости. Необходимо бе най-доброто от нашите способности, за да възстанови напълно всички функции на ръката му и за щастие мога да потвърдя, че операцията премина успешно", сподели докторът.

"В интервенцията участваха два екипа от общо седем хирурзи, които работиха за Роберт над седем часа. В края на операцията ръката му беше добре кръвоснабдена и жизнена, което е много добре. Все пак състоянието на Кубица е сериозно и той ще остане под постоянно наблюдение за поне едно денонощие", допълни доктор Розело.

Тим шефът на Рено Ерик Булие от своя страна не пропусне да изкаже огромната благодарност към всички медицински лица, които са се погрижили за Роберт Кубица.

"Новините за катастрофата на Роберт бяха истински шок за всички нас. Желаем му бързо възстановяване. Искам да изкажа и нашата най-голяма благодарност към целият лекарски екип в болницата "Санта Корона" за техните изключително професионални и решителни действия, както и за усърдната и себеотрицателна работа, която свършиха за нашия пилот. Ще пътувам утре към Италия заедно с Виталий Петров за да видим Роберт и да му кажем лично, че му желаем да бъде силен и го очакваме сред нас скоро", коментира Булие.

Нова информация относно състоянието на полския пилот се очаква по-късно днес.

Водещи