Кубица катастрофира тежко, може да изпусне началото на сезона във Формула 1 06.02 | 15:08

Полският пилот получи фрактура на лявата ръка докато караше на любителско рали в Италия

От iNews.bg

Пилотът на Лотус Рено Роберт Кубица пострада сериозно при инцидент по време на участието му в рали за развлечение в Италия.

Полякът, който записа най-добро време в първите предсезонни тестове във Формула 1 през миналата седмица във Валенсия е получил фрактура на лявата ръка и левия крак и по всяка вероятност няма да вземе участие в нито един от оставащите тестове преди началото на новия сезон в най-престижната автомобилна надпревара.

26-годишният състезател на Рено е карал Шкода Фабиа, когато се е ударил в стена в Сан Лоренцо, близо до Дженоа. Пилотът е закаран в болница Пиетра Лигуре, където ще бъде прегледан от лекарите и едва след това ще има повече подробности около състоянието му.

Според BBC е много вероятно Кубица да не се оправи и първите няколко официални старта, първият от които предстои след точно един месец в Бахрейн.

Полският пилот на Рено е известен със своето влечение към ралитата, но от тима със сигурност няма да останат никак доволни от случилото се с Кубица, тъй като ще го изгубят за изключително важна част от сезона. Лотус демонстрира своите сериозни намерения през тази кампания, като обеща да се намеси сериозно в битката за челните места, а загубата на първия им пилот без съмнение ще ги постави в изключително неприятна ситуация.

Подобен проблем преди години имаше пилотът на МакЛарън Хуан Пабло Монтоя, който катастрофира и получи трамва в рамото докато участваше в състезание по мото-крос, а впоследствие напълно изгуби доверието на Рон Денис и не след дълго напусна Формула 1.

Това е и трети сериозен проблем в кариерата на Роберт Кубица. Още като състезател във Формула 3 той чупи лявата си ръка, а през 2007-а година претърпя сериозна катастрофа и като пилот от Формула 1. В Гран при на Канада полякът се блъсна в стената със скорост от 300 километра в час, но тогава като по чудо се размина със съвсем леки наранявания.

Вторият пилот на Лотус Рено е руснакът Виталий Петров, а резервни състезатели са младите Бруно Сена и Ромен Грожан, като и тримата определено не разполагат с достатъчно опит да се борят за високите позиции, които тима имаше намерение да преследва от самото начало на сезон 2011 във Формула 1.

Водещи

Най-четени