Роберт Кубица ще бъде опериран още веднъж 07.02 | 18:49

Катастрофиралият пилот продължава да бъде обект на интензивни лекарски грижи

От iNews.bg

Катастрофиралият зловещо пилот на Лотус Рено Роберт Кубица ще бъде подложен на още една операция, след като хирурзите в болница "Санта Корона" (Италия) успяха да стабилизират състоянието му посредством почти осемчасова интервенция късно снощи.

Полякът претърпя ужасяващ инцидент по време на участието си в рали състезание в неделя, а катастрофата за малко не доведе и до ампутация на дясната му ръка. Кубица бе приет в болница и със сериозно количество изгубена кръв, множество травми и фрактури на десния крак.

Директорът на травматологията в "Санта Корона" д-р Джорджио Барабино довери пред репортери, че полякът ще продължи да бъде обект на интензивни грижи от страна на лекарите, но повод за оптимизъм има.

"Пациентът ще остане обект на интензивни грижи в разстояние на между 24 и 48 часа", заяви Барабино. "Ние обаче сме оптимисти, защото той реагира много добре на лечението. Пациентът излиза от упойката и демонстрира обнадеждаващи сигнали. Очевидно той чувства много болка, но не би могло да бъде другояче".

"Дишането му е добро, но е възможно възникването на усложнения по отношение нормалната работа на дробовете му. Ще видим как ще се развият нещата в следващите няколко часа. Във всеки случай обаче проблемът с кръвоизливите е овладян".

Първото нещо, което Роберт Кубица е направил при излизането си от упойка, е било да се поинтересува за състоянието на другия пилот, намирал се в колата по време на злощастния инцидент - Якуб Гербер. Гербер обаче се отърва без травми от катастрофата, оставайки незасегнат от удара.

Оглавяващият ортопедичния отдел в болница "Санта Корона" д-р Франческо Ландза от своя страна потвърди, че полякът ще има нужда и от втора операция. Първата хирургична интервенция в неделя бе концентрирана изцяло върху спасяването на дясната ръка на пациента, както и върху овладяване на солидната кръвозагуба на катастрофиралия състезател.

"Пациентът се нуждае и от втора операция. Не само заради частите от тялото му, върху които вече бе работено, но и заради други проблеми и травми, върху които нямахме шанс да поработим при първата интервенция"", поясни Ландза.

"Относно фрактурите на десния му крак, той ще има нужда от поне три или четири месеца, за да може костта отново да се върне на мястото си", добави докторът.

Водещи