Максим Михайлов бе избран за MVP на Световната лига 11.07 | 13:55

Звездата на руския тим спечели напълно заслужено наградата за номер 1 в турнира

От Краси Киров

Руският национален отбор по волейбол завоюва историческа втора титла от Световната лига, надигравайки 9-кратния шампион Бразилия с 3:2 в изключително напрегнат и непредвидим финал в препълнената "Ерго Арена" в Гданск снощи.

Освен титлата обаче възпитаниците на треньора Владимир Алекно обраха и куп индивидуални отличия, които показаха, че победата над опитния съперник на финала никак не бе случайна.

Очаквано за MVP на турнира бе избран звездата на руския тим Максим Михайлов, който бе лидер на отбора през 5-дневния финален етап на надпреварата, завършил без нито една загуба за Сборная.

Диагоналът, който се подвизава в клубния Зенит (Казан), може да се похвали с изключителните 102 точки, отбелязани в Гданск, 26 от които донесоха и ценния успех срещу "селесао" снощи.

Михайлов завърши турнира със средно 53% ефективност в атака и освен това грабна приза за най-добър блокировач със средно 0,84 блока на гейм. Наградата за най-полезен играч донесе на руснака чек за 30 000 долара и още 10 000 за индивидуалния приз на блокада.

Съотборникът на Михайлов Дмитри Мусерский пък бе награден за най-добър изпълнител на сервис сред най-добрите 8 тима в Полша за тази година.

Детронираният шампион Бразилия остана с наградите за най-добър нападател в лицето на Тео Лопеш, а Мурильо Ендреш пък стана най-добър посрещач на турнира. Призът за топреализатор остана за звездата на домакините Бартош Курек, който изпревари Михайлов със само точка по този показател със своите 103 пункта. Сънародникът на Курек - Кжиштоф Игначак пък бе избран за най-добро либеро.

Младият тим на Аржентина, който впечатли с резултатите си в тазгодишното издание на лигата, но остана 4-ти се отчете с едно индивидуално отличие - за най-добър разпределител в лицето на Лусиано Де Чеко.

Водещи