САЩ отново грабна златните медали в баскетбола 12.08 | 19:19

Звездната селекция на "янките" победи Испания в повторение на финала от Пекин 2008

От Иво Вецев

Националният отбор по баскетбол на САЩ стана олимпийски шампион по баскетбол за умопомрачителния 14-и път, след като тази вечер защити златните си медали от Пекин.

В изключително интересен двубой звездната селекция на Майк Кжижевски преодоля силната съпротива на Испания със 107:100, която водена от Пау Гасол отново не успя да се противопостави на Брайънт и компания и остана със сребърните медали.

"Ла фурия" изигра страхотен двубой, като не позволяваше на САЩ да се откъсне напред в резултата, а на няколко пъти успяваше дори да диктува темпото и играта. В последната четвърт обаче Брайънт и Джеймс реализираха изключително ценни точки, с които убиха надеждите на Испания.

Кжижевски дори си позволи да смени цялата си петица, но дори това не успя да помогне на "Ла фурия" да обърне двубоя.

Най-резултатен в срещата беше Кевин Дюрант, който беше непредсказуем в атака и завърши с 30 точки. Джеймс добави 19, а Коби 15. В състава на Кжижевски пък единствено Игуадала и Дейвис не успяха да се разпишат в срещата.

За Испания феноменален двубой изигра Гасол, който вкара 24 точки, а Хуан Карлос Наваро отбеляза 21, но само 2 бяха през второто полувреме. Със 17 се отчете Марк Гасол, който обаче записа само 17 минути заради натрупани нарушения.

Това беше и последният мач на звездата Коби Брайънт с националната фланелка, докато легендата Кжижевски също ще отстъпи своя пост.

Двубоят започна с леко преимущество за Испания, която поведе със 7:12 благодарение на невероятната игра на Хуан Карлос Наваро. Брайънт обаче взе нещата в свои ръце, нанесе два гръмотевични удара от тройката, а благодарение на играта на Антъни и Дюрант разликата стигна до 9 точки, а при 35:27 за олимпийските шампиони дойде и краят на първата част.

Втората част започна с тройка на Руди Фернандес, а след нея последваха 4 точки на Гасол и Родригес, които намалиха разликата до точка - 35:34. Малко по-късно Родригес вкара страхотна тройка, която върна водачеството на Испания за втори път в срещата при 37:39. Леброн Джеймс, Кевин Лав и Дерон Уилямс обаче се разиграха и успяха да върнат аванса на САЩ, като минута преди края на частта "янките" водеха с 59:54. В последните 60 секунди обаче Ибака вкара два фаула, а Игуадала си изпроси идиотско неспортсменско нарушение 3 секунди преди края. Фернандес отбеляза две точки за 59:58, но испанците не можаха да реализират в оставащите секунди и при този резултат дойде почивката.

САЩ започна частта с тройка на Крис Пол, но Пау Гасол се разигра и "янките" продължаваха да не могат да се отскубнат в резултата, а дори напротив - звездата на Лейърс даде аванс от три на "Ла фурия" - 64:67, отбелязвайки 7 точки. Коби и Леброн обаче напомниха за себи си и САЩ отново си върна лидерството - 70:68, а след тройка на Брайънт - 73:71. Коби отбеляза нови две точки за 5 точки аванс, но Пау и Наваро изравниха при 80:80. Все пак тройка на Дюрант позволи на САЩ да запази едната си точка аванс преди последните 10 минути - 83:82.

В началото на решаващата част Джеймс и компания затегнаха защитата и това помогна на американците да поведат с 6 точки, въпреки че пропуснаха на няколко пъти от добри ситуации. Испанците успяха да намалят до 4, но Дюрант нанесе убийствен удар с тройка и принуди треньорът на Испания да вземе таймаут.

6 минути преди края Лав, Джеймс и Антъни имаха по 4 фаула, а в тяхно отсъствие Коби Брайънт пое диригентската палка с 6 точки, но последваха няколко грешки за САЩ и разликата стана отново само 6 точки - 97:91, 3:20 до края и нападение за Испания.

ЛеБрон Джеймс обаче се върна на терена и това веднага се усети - мощна забивка и 8 точки преднина за "янките". Гасол върна по абсолютно същия начин, но в този момент дойде големият момент за Краля - той остана 1 на 1 с Марк Гасол и секунди преди края стреля тройка и вдигна аванса на своите до 9 точки, по-малко от две минути преди края. Крис Пол пък направи страхотен пробив 50 секунди преди края, разликата стана 11 точки, с което дойде и края, тъй като време за обрат просто нямаше.

Водещи

Най-четени