Светкавица с историческа първа победа, Черно море прегази Локо (Сф) 01.04 | 17:50

Светкавица надделя с 1:0 над Калиакра на стадион "Димитър Бурков", докато Черно море срази Локо (Сф) с класическото 3:0 във Варна

От Мариян Найденов

Светкавица надделя с 1:0 над Калиакра на стадион "Димитър Бурков" в опашкарското дерби и записа историческа първа победа в "А" група.

След две поредни равенства - срещу Ботев (Враца) и Локомотив (София), "мълбиите" най-после се поздравиха с успех, но Светкавица остава на последното 16-то място в класирането с актив от 7 точки и с много малки шансове за опасение, като се имат предвид 11-те точки разлика от спасителната 13-та позиция.

Светкавица бе по-активният отбор в първите минути на срещата, но с пропуски се отличиха Тихомир Кънев и Ели Маркес. Превъзходството на домакините все пак даде резултат в 24', когато Цветан Илиев се възползва от извеждаш пас на Игнат Дамянов и с плътен удар от границата на наказателното поле прати топката в долния десен ъгъл на вратаря Цветан Димитров.

Десет минути по-късно домакините отбелязаха и куриозно попадение директно от ъглов удар, но то бе отменено от съдията Радослав Станев заради нарушение в атака.

До края на полувремето двата отбора си размениха по един опасен удар, но шутовете на Дамянов и Цачев не намериха целта.

Калиакра започна по-добре след почивката и три минути след началото на втората част Дарин Андонов уцели напречната греда от около три метра след разбъркване в наказателното поле на домакините. След това обаче Светкавица отново пое контрол над играта и само пропуските на Маркес и Илиев попречиха на "мълниите" да удвоят преднината си.

Единайсет минути преди края задачата на гостите стана още по-трудна заради втори жълт и червен картон на Герасим Заков, който бе декориран заради спречкване с Румен Стоянов. Това бе и всичко по-интересно от стадион "Димитър Бурков", като с победата и трите точки Светкавица почти успя да удвои досегашния си актив от 4 точки.

В друг мач от кръга Черно море се наложи с класическото 3:0 при домакинството си на изпадналия в криза отбор на Локомотив (София).

Това бе втора поредна победа за "моряците" след успеха им с 2:0 над есенния лидер в А група Лудогорец при визитата им в Разград миналия кръг. Мирослав Манолов откри резултата в самия край на първото полувреме (45'), а Георги Божилов (78') и Капитанът Георги Илиев (83') направиха успеха на домакините класически.

Черно море и Локомотив София станаха поредните отбори, които изразиха съпричастността си към капитана на националния ни отбор Стилиян Петров в предстоящата му най-тежка битка в живота. Футболистите излязоха да загряват на стадион "Тича" с фланелки, на които пишеше - "Стенли ние сме с теб".

Домакините от Варна започнаха по-активно срещата и в течение на мача упражняваха все по-силен контрол, който доведе до две решителни спасявания на вратаря на Локо Валентин Галев след опасни удари на Георги Илиев в 22' и Георги Божилов в 30'. Изстрели на Ермес Паломино и Марлон Фернандес пък минаха близо до вратата на столичните "железничари".

Така се стигна до последната 45-та минута на първото полувреме, когато "моряците" нанесоха своя удар. Георги Илиев центрира в наказателното поле на Локомотив (София), където най-съобразителен бр Мирослав Манолов, който засече топката с глава, пращайки я неспасяемо във вратата на Валентин Галев за 1:0.

След почивката картината на терена не се промени, като домакините доминираха и в крайна сметка узакониха превъзходството си с още два гола. Първо Георги Божилов удвои след 78' игра, след като получи топката от Мирослав Манолов и с хубав удар от границата на наказателното поле прати коженото кълбо в горния десен ъгъл на вратата на Галев - 2:0.

Крайното 3:0 бе оформено пет минути по-късно (83') от капитана на "моряците" Георги Илиев, който разстреля Галев при добавка след удар на Сашо Александров.

След тази победа Черно море се изкачи на 6-то място във временното класиране на А група с актив от 40 точки, докато Локомотив (София) продължи да затъва, приближавайки се все повече към опасната зона на изпадащите. Момчетата на Антон Велков са на място над чертата - 13-ти със 17 точки.

Водещи

Най-четени