Светът отново е Олимпиада! 07.02 | 21:06

Мария Киркова (на снимката) развя българското знаме в Сочи. Гаф на церемонията по откриването. Игрите започнаха с лого от само 4 кръга

От iNews.bg

С грандиозна церемония на Олимпийския стадион "Фишт" бе открита Зимната Олимпиада в Сочи 2014.

Най-скъпите олимпийски игри в историята, които погълнаха 51 милиарда долара, започнаха с гаф, ефекти, исторически препратки, куп светлинни заигравки с 14-те хиляди фенове по трибуните и, разбира се, триумфалното запалване на олимпийския огън.

3500 фойерверки с общо тегло 22.5 тона бяха използвани в продължилата около 160 минути церемония, като 3000 души бяха на сцената, за да изпълнят оригиналната програма на драматурга и режисьор Константин Ернст.

Церемонията бе разделена на 9 части, като в първата се провали материализирането на 5-те олимпийски кръга, след като една от снежинките, излязла с тази цел на стадиона, не успя да се разтвори и да запълни логото на Игрите.

Мария Киркова развя българското знаме по време на парада на нациите, който по традиция започна с Гърция и завърши с домакините Русия. Последва разходка из историята на страната домакин на Олимпиада, като организаторите се бяха постарали да смесят масово участие на актьори с високотехнологични ефекти.

Кулминацията на откриването на Зимните Олимпийски игри бе запалването на факлата с огъня. Тогава бе разкрита най-дълго пазената тайна от организаторите – кой ще има честта да запали огъня?

Привилегията се падна на двама души – на легендарния вратар по хокей на лед Владислав Третяк, донесъл последната олимпийска титла на "сборная" през 1988-ма година; и на олимпийската шампионка по фигурно пързаляне Ирина Руднина, която се състезаваше в тандем с Александър Зайцев.

Водещи

Най-четени