София стана арена на мечтани дуели между снукър колоси 12.06 | 18:11

PTC Victoria Bulgaria Open беше уважен от големите майстори, които изиграха класически двубои

От Даниел Любомиров

Турнирът PTC Victoria Bulgaria Open не само постави рекорд по посещаемост в световен мащаб от Мастърс-а през 2011-та година насам, но и предложи на феновете величествени дуели между най-елитните майстори на щеката.

Джон Хигинс започна новия сезон по най-добрия начин - с титла, която му донесе 25 000 евро от наградния фонд и 2 000 ранкинг точки.

Финалистът Нийл Робъртсън надгради над представянето си миналата година, когато загуби отново от Хигинс, но на полуфинал. Гръмотевицата от Австралия обаче има с какво да се гордее при отпътуването си от София, защото вече е световният номер 1 в ранглистата.

Още в началото на финалния ден на PTC Victoria Bulgaria Open стана ясно, че зрителите ще видят един срещу друг великани в снукъра и ще станат свидетели на мечтани битки.

Джон Хигинс срази Шон Мърфи безапелационно в най-очаквания и звезден четвъртфинал, докато Рони О'Съливан в подобен стил прекрати надеждите на Марк Уилямс за пореден трофей.

Преди това Ракетата бе елиминирал "наследника" си в топ 16 Марк Дейвис в най-качествения осминафинал, но определено гвоздеят на програмата на PTC Victoria Bulgaria Open 2013 бяха полуфиналните двойки.

Sporta.bg вече ви припомни чрез уникално видео сенчъри брейкът от 126 точки на Рони О'Съливан при успеха му с 4:1 над "наследника" му в топ 16 Марк Дейвис.

Показахме ви и кадрите от най-фрапантния фаул в турнира, дело на Ракетата в полуфинала срещу Джон Хигинс, когато нелепо вкараната черна вдъхнови обрата от 0:2 до 4:2 в полза на Магьосника от Уишоу.

Освен това, българските представители определено заслужиха похвали с играта си срещу професионалистите и световните шампиони в София.

Там видяхме трима големи шампиони, които неизменно печелеха титлата от Световното първенство в "Крусибъл" през последните 7 години.

Рони О'Съливан спечели 3 от 5-те си титли в този период - през 2008, 2012 и 2013-та година.

Джон Хигинс също триумфира в "Крусибъл" три пъти през последните 7 години - през 2007, 2009 и 2011-та година.

Нийл Робъртсън спечели през 2010-та година, а с класирането си на полуфинал стана ясно, че ще измести Марк Селби от лидерската позиция в световната ранглиста.

Бари Хоукинс пък участва в полуфиналите в качеството си на световен вицешампион, като бе видно и в зала "Универсиада", че той е спечелил много фенове с достойното си представяне срещу Рони О'Съливан в битката за короната в "Крусибъл".

Особено запомнящ се ще остане моментът в петъчни ден - 30 минути преди полунощ Ястреба тъкмо бе приключил маратонския си мач от 4-ия кръг срещу Гари Уилсън, който бе спечелил трудно с 4:3.

10-ина фенове в "Универсиада" останаха до самия край, за да уважат Хоукинс и да му поискат автограф след мача. Той демонстрира великолепно отношение към тях и въпреки че беше крайно изтощен, подписа снимките на всички желаещи.

Титаничният полуфинал между Рони О'Съливан и Джон Хигинс сам по себе си бе истинско зрелище, но и двамата се постараха да направят двубоя пределно интригуващ. Рони можеше да поведе с 3:0, когато реализира фрейм-бол по синята, но направи нелеп фаул, вкарвайки и черната. Оттам тръгна обратът в полза на Хигинс, който от 0:2 постигна голям успех с 4:2.

Още по-впечатляващ бе подвигът на Робъртсън, който от 0:3 намери вътрешна сила, за да обърне до крайното 4:3.

Във финала ще запомним изумителния сенчъри брейк от 118 точки на Джон Хигинс, който беше изграден по наистина впечатляващ начин.

В крайна сметка Магьосника от Уишоу се оказа по-достоен за победата и заслужено триумфира с титлата в PTC Victoria Bulgaria Open 2013.

Ако сте истински снукър фен и желаете да получавате компетентна информация за света на любимата игра, харесайте страницата във Фейсбук Snooker PTC Bulgaria!

Само в нашия специализиран сайт Snooker.Sporta.bg можете да се запознаете с българските майстори на щеката и да получите актуални новини за предстоящия турнир от сериите РТС в София.

Водещи

Най-четени