Българите на PTC Victoria Bulgaria Open – вдъхновяващ прогрес 10.06 | 17:50

"Доброто представяне на българите се дължи на това, че тренираме по много по-правилен начин. Дължи се на това, че сме на правилния път", заяви Братислав Кръстев специално за Sporta.bg

От Даниел Любомиров

Завърши невероятно протеклият турнир PTC Victoria Bulgaria Open, който привлече най-многобройната публика в световен мащаб от съществуващите в момента снукър турнири.

Сега, когато великолепното събитие е отминало, но не и вълненията и ентусиазмът, е време за няколко равносметки от преживяното в софийската зала "Универсиада".

Изключително важно за нас, родните фенове на снукъра, беше представянето на българските майстори на щеката, част от които имаха шанса да се изправят срещу светила в джентълменския спорт.

Sporta.bg проследи за вас не само представянето на елитните професионални играчи, но и на родните представители, някои от които демонстрираха забележителен прогрес и заслужиха уважението на големите състезатели.

От няколко месеца личат и плодовете на труда, който българският ратифициран снукър треньор Братислав Кръстев полага с родните представители в спорта.

"Доброто представяне на българите се дължи на това, че тренираме по много по-правилен начин. Дължи се на това, че сме на правилния път. Предполагам, че и аз имам принос за това", заяви Братислав Кръстев специално за Sporta.bg

Аз ходя в Ловеч и Кюстендил да давам уроци. Хората тренират и трупат опит. Почти една година е минала, в която ние сме тренирали и сме трупали опит, така че е нормално да има прогрес. Със сигурност в бъдеще ще продължи развитието ни.

В момента тренировките ми вървят отлично. Не се нуждая от повече знания в момента, за да си водя уроците. Може би след няколко месеца, когато играчите ми станат по-добри, ще ми трябват повече умения.

Като цяло треньорската ми кариера в момента е много добре. Преди седмица се върнах от Полша за Европейското първенство и се видях с треньора, който ме обучаваше да стана аз треньор. Прекарахме доста време заедно и още повече се обогатих", каза още Кръстев пред Sporta.bg

Няма да забравим първата българска победа в PTC Victoria Bulgaria Open, която дойде в четвъртък, когато се играха квалификационните срещи, а входът за фенове беше свободен.

Николай Влашев спечели с 4:1 срещу англичанина Гари Стийл и по най-добрия начин защити честта на България в турнира, печелейки си правото да участва в следващата фаза и на практика да влезе в основната схема.

"Радвам се, че победих. Миналата година загубих в първия си мач, така че утре сутринта ще играя пак", сподели с усмивка Влашев пред Sporta.bg

"Масите бяха много бързи, джобовете бяха малки, но се справих. Доволен съм", допълни той.

28-годишният състезател от Габрово се подвизава в ловешкия "Бродекс снукър клуб" и дори поведе на професионалиста Алфи Бърдън с 2:1 на следващия ден в петък. За съжаление се стигна до обрат и успех с 4:2 за опитния англичанин, но Влашев със сигурност остави една от най-дълбоките български следи в турнира.

Лъчерзар Гергов, Иван Кюпов и Лъчезар Русаков приключиха участието си в PTC Victoria Bulgaria Open след изиграването на техните срещи в зала "Универсиада".

"Сукното беше много бързо, това беше по-неприятното, защото в България нямаме такива маси с толкова бързо сукно", сподели Гергов пред Sporta.bg

 "Иначе джобовете също са по-малки от повечето маси у нас, но аз самият имам такава маса и това специално не ми пречеше", обясни още той.

В петък ще бъде страхотно, ще има публика и всичко ще е наред", коментира още Гергов.

Живеещият в Испания български майстор на щеката Ивелин Боянов спечели с 4:2 квалификационния си двубой с Данаил Тугов и се класира за основнаха схема на PTC Victoria Bulgaria Open. Боянов имаше уникалния шанс да мери сили с легендата и шесткратен световен шампион Стив Дейвис.

"Беше напрегнат мач, аз имах повече късмет, което е много важно в спорта, а особено важно е в снукъра", заяви Боянов пред Sporta.bg "Надявам се Стив Дейвис да има много лош ден, аз да имам много добър и да се съчетаем по този начин."

В петък българите продължиха достойното си представяне в турнира, а някои от тях имаха възможността да играят със световни шампиони. Дебютантът в PTC Victoria Bulgaria Open Костантин Гочев се изправи срещу величието Греъм Дот и въпреки разликата в класите, демонстрира добри умения и записа около 50 точки на масата срещу шотландеца.

По същото време Станислав Хаджипопов имаше не по-малко тежка задача да мери сили с Джими Робъртсън и отстъпи с 0:4. Доказателство за големия потенциал на Робъртсън е фактът, че той игра на четвъртфинал с Нийл Робъртсън и отстъпи с 2:4, като записа сенчъри брейк срещу по-знаменития си съименник.

Първият мач на телевизионната маса за деня беше между Ивайло Пеков и именно Нийл Робъртсън. Младият Пеков имаше великолепни шансове да спечели поне 1-2 фрейма срещу световния шампион от 2010-та година, като въпреки загубата с 0:4, поддържаше интригата в мача до последните разигравания на масата.

"Надявам се поне малко да е имало интрига. Не се представих особено добре, не съм си поставял цели и не съм имал очаквания. Но се насладих на преживяването, беше уникално. Добра комбинация - миналата година турнирът беше на рождения ми ден, сега ми дадоха тв маса с Робъртсън", каза младият Пеков специално за Sporta.bg

Пълното интервю на българския майстор на щеката за Sporta.bg четете НА ТОЗИ ЛИНК.

Българският мастър Красимир Камешев нямаше много възможности срещу Кърт Мафлин и допусна поражение с 0:4. В първия фрейм дори опитният англичанин можеше да направи сенчъри брейк, а по-късно в турнира срещна Нийл Робъртсън и двамата направиха изключително качествен двубой.

"Реализирах общо около 50 точки, нямах големи брейкове. Масата беше много бърза. Ние сме доста по-слабички, за да влезем бързо в този начин на игра. Най-важното е, че виждаме какво трябва да се прави и какво трябва да се тренира", каза Камешев пред Sporta.bg

Пълното ни интервю с Камешев, в което той обяснява за различните условия и различните снукър маси, четете НА ТОЗИ ЛИНК.

Христо Сираков загуби с 0:4 от Матю Стивънс във втория телевизионен мач в зала "Универсиада" от PTC Victoria Bulgaria Open.

След края на срещата пред Sporta.bg Стивънс сподели, че сигурно е много трудно за един играч като Христо да излезе за първи път на телевизионна маса пред камерите.

"Чувствам се страхотно. Щях да се чувствам още по-страхотно, ако бях спечелил първия фрейм, който имах възможност", каза Сираков пред Sporta.bg (пълното интервю с него четете НА ТОЗИ ЛИНК)

В съботния ден българският майстор на щеката Георги Величков показа много добри отигравания срещу Шон Мърфи, но въпреки това не успя да се противопостави на един от най-силните играчи в днешния снукър - Шон Мърфи, и загуби с 4:0 срещата си срещу англичанина.

Честно казано, мисля, че получих точно три добри възможности в мача", сподели Величков пред Sporta.bg

"Може би, ако имах още една две, щях напълно да отпусна ръката и да реализирам някакъв брейк", допълни младият роден майстор. Пълното ни интервю с лидера в българската ранглиста четете НА ТОЗИ ЛИНК.

Българинът Николай Христов отстъпи с 0:4 на Лиам Хайфилд, а Юлиан Сербезки закъсня за своя двубой с Джоел Уокър, което му коства загуба служебно на първия фрейм.

Последваха още три на сметката на професионалиста и нашият представител приключи участието си в PTC Victoria Bulgaria Open. Никола Кемилев пък отстъпи също с 0:4 на Джейми Джоунс.

Братислав Кръстев демонстрира великолепни умения и успя да реализира повече от 80 точки срещу Джон Хигинс, като въпреки отпадането си след загуба 0:4, заслужи уважението и похвалите на великия шотландски шампион.

Брандо е единственият ратифициран треньор по снукър в България и показа нагледно на колегите си от страната как трябва да се играе срещу многократен първенец на планетата.

"Той игра добре - изигра силни удари, вкара много дълги топки, но изпусна няколко лесни топки и успях да го победя.

Наистина става по-трудно срещу българските играчи и мисля, че в следващите няколко години ще става все по-добро нивото на българския снукър. Те могат да играят срещу най-добрите играчи в света и бъдещето за тях е светло", коментира за Sporta.bg Хигинс, който в последствие вдигна трофея от PTC Victoria Bulgaria Open.

Димитър Механджийски и Салим Оти бяха последните български представители в PTC Victoria Bulgaria Open, чиито мачове се играха в ранния съботен следобед.

За съжаление, те допуснаха поражения с по 0:4. Механджийски отстъпи на полуфиналиста от миналата година Марк Дейвис, докато Оти преклони глава пред Матю Селт.

Водещи

Най-четени