Спортната общественост скърби за Мандела 06.12 | 13:57

Една от най-великите личности в световната история остави трайна следа и в света на спорта

От Иво Вецев

Новината за смъртта на Нелсън Мандела обиколи света буквално за минути, а днес всеки, докоснал се до магията на Мадиба, е в траур от неговата кончина.

Изключение не прави и света на спорта, в чиито води Мандела се прочу с редица свои запознаства и срещи с различни световноизвестни звезди. Най-великият му момент свързан със спорта идва от великата му реч "спортът е сила, която може да обедини света".

Тези негови думи имат уникален отзвук, а през 1995, когато става президент на ЮАР, тъмнокожият лидер решава да посети ръгби дербито между ЮАР и Нова Зеландия. По това време, този спорт се счита за "бял", но на стадиона 65 000 се изправят на крака и посрещат с аплодисменти.

"Почивай в мир”, написа кралицата на алпийските ски Линдзи Вон в Twitter, а всички мачове от НБА почнаха с минута мълчание в памет на починалия лидер на ЮАР.

Кристиано Роналдо, Дейвид Бекъм и Сеп Блатер също бяха част от популярните лица в спорта, които изказаха съболезнования на семейството и родината на Мандела. Любопитни факти за Мандела от преживяванията му с популярните лица в спорта може да четете в Sporta.bg

Водещи

Най-четени