Твенте и Ники Михайлов с изразителна победа в Лига Европа 29.09 | 21:54

Твенте не позволи да бъде пречупен от Висла и обърна развоя на срещата по повече от категоричен начин - от 0:1 до 4:1

От Даниел Любомиров

Българското дерби в Лига Европа не успя да се състои в пълния смисъл на думата, защото Цветан Генков бе контузен и не попадна в групата на Висла за гостуването на Твенте в Еншеде. Николай Михайлов обаче изигра цял мач за холандците, които се поздравиха със заслужен успех с 4:1.

Полският клуб малко изненадващо откри резултата още в 8-ата минута чрез Давид Битон, като пропусна още две добри положения, за да отбележи преди почивката. Люк Де Йонг обаче наказа поредната грешка в отбрана на Висла и изравни с глава в 32-ата, а Марк Янко компенсира за по-ранните си пропуски в срещата с реализиране на втория гол за Твенте в 45+1-ата минута. След паузата отново Янко се нареди сред голмайсторите и направи 3:1 за домакините в 57-ата минута. Крайното 4:1 оформи резервата Вилем Янсен с шут от малък ъгъл в 79-ата.

Благодарение на успеха си Твенте събра 4 точки и регистрира първа победа в Група К на Лига Европа, като се покачи на първо място по голова разлика. Висла продължава без спечелен пункт след второто си поражение и остава последен.

В другия мач от групата Одензе загуби у дома си от Фулъм с 0:2 и позволи на лондончани да се изравнят по точки с Твенте, а датчаните остават с 3 пункта.

Гостите от Висла знаеха, че не трябва да губят този двубой, ако желаят да не играят единствено поддържаща роля в турнира. И в действителност, въпреки териториалния превес на Твенте, тимът от Краков бе първият, който пусна кръв на противника си.

Още в 8-ата минута Битон залъга двама бранители на домакините и от около 25 метра разстреля безкомпромисно Ники Михайлов, за да даде преднина на Висла - 0:1.

В 16-ата холандският вицешампион можеше да изравни, но невероятен пропуск направи Янко, който първо стреля мощно и вратарят на поляците Сергей Парейко парира. Топката обаче се върна в нападателя, за когото обаче се оказа непосилна задачата да я прати в опразнената мрежа и отново уцели трялото на стража на Висла.

В следващата атака пък гостите не успяха да поведат с 2:0, след като дори Михайлов бе преодолян, а кълбото мина встрани и след като бе подадено към Битон, ситуацията се притъпи.

Все пак в 32-ата минута домакините най-накрая преодоляха съпротивата на иначе доста разсеяните защитници на Висла и след центриране от пряк свободен удар Де Йонг бе оставен непокрит, при което с глава прати топката в мрежата - 1:1.

В 39-ата пък Битон направи поредния си сериозен пропуск, след като получи идеално центриране отляво, но не нацели рамката на вратата с удара си с глава.

В добавеното време на първата част сервирана топка от Ола Джон по левия фланг бе засечена перфектно от Янко, който изпревари прекия си пазител Микаел Ламей и направи резултата 2:1 с ефектен гол.

След почивката за съжаление на феновете темпото спадна и качеството на продукцията, която предложиха двата отбора, не можеше да се сравнява с тази от първото полувреме.

Личеше желанието на гостите от Краков да се върнат в срещата с изравнителен гол, но сякаш концентрацията в отбрана на домакините този път бе достатъчна, за да може Ники Михайлов да не бъде поставян под напрежение.

В 57-ата минута отново Янко се оказа на стрелкова позиция в непосредствена близост до рамката на гостите и технично преодоля съпротивата на Парейко, за да направи резултата 3:1.

Пет по-късно Михайлов не се намеси особено адекватно при едно разбъркване в пеналтерията си, но въпреки че остави вратата си празна, не бе наказан от Радослав Соболевски, чийто удар мина покрай гредата.

Напречният стълб на два пъти попречи на Емир Байрами да се разпише, след като първо в 67-ата минута той с красив удар прехвърли вратаря, но топката се отби и излезе в аут, а в 77-ата с глава отблизо отново прати кълбото в гредата.

120 секунди по-късно резервата Янсен с шут от малък ъгъл изненада Парейко и го матира за крайното 4:1.

Водещи

Най-четени