Тежък съперник чака Берое в Лига Европа 24.06 | 15:51

"Заралии" ще се изправят срещу израелски гранд

От Даниел Любомиров

Берое стана последният български представител в евротурнирите, който научи своя съперник в предварителната фаза на Лига Европа.

Носителите на Купата на България ще се изправят срещу израелския гранд АПОЕЛ (Тел Авив) във втория квалификационен кръг.

Мачовете ще се изиграят на 18 и 25 юли – точно преди и след началото на шампионата в А група.

Припомняме, че по-рано днес Левски и ЦСКА също научиха своите съперници, но за първия квалификационен кръг.

Софийските грандове знаят и евентуалните си опоненти в следващата предварителна фаза (макар че ЦСКА няма да участва в Европа).

Ако елиминира казахстанския вицешампион Иртиш, Левски ще се изправи срещу Широки Брег от Босна и Херцеговина.

УЕФА този път не включи ЦСКА в жребия за втория предварителен кръг и само уточни, че победителят от мача Астана срещу български отбор ще играе с победителя от двойката УЕ Санта Колома (да не се бърка с ФК Санта Колома – бел. авт.) – Жрински (Мостар).

Берое за втори път участва в пресявките за Лига Европа, след като през сезон 2010/2011 се изправи срещу австрийския гранд Рапид. В Стара Загора мачът свърши 1:1, но във Виена "заралии" претърпяха поражение с 3:0 и отпаднаха от турнира.

Берое е играл повече в евротурнирите през миналия век – първото участие е в турнира за Купата на УЕФА през 1972/73, когато тимът елиминира последователно Аустрия (Виена) след 7:0 и 3:1 и Хонвед с 3:0 и 1:0. Следва 0:0 и загуба с 1:3 от сръбския ОФК Белград, което прекратява рейда на старозагорци в надпреварата.

През сезон 1980/81 Берое елиминира Фенербахче също в Купата на УЕФА след 1:0 и 2:1, но е отстранен от Раднички след две загуби с 0:1 и 1:2.

Единствената поява на "заралии" в турнира за Купата на европейските шампиони е през сезон 1986/87, когато грандът от Съветския съюз Динамо (Киев) гостува в Стара Загора за равенство 1:1, а реваншът в днешната украинска столица приключва 2:0 за домакините.

Водещи

Най-четени