Титаничен сблъсък в Шампионската лига тази вечер 23.04 | 09:22

Байерн Мюнхен и Барселона излизат в битката на годината

От Краси Киров

Байерн (Мюнхен) приема Барселона от 21:45 часа в първи полуфинален мач от Шампионската лига.

Баварската машина ще трябва да докаже на целия футболен свят, че е в състояние да се противопостави на най-добрите отбори и да се бори за забележително постижение - трети финал в рамките на 4 години.

Байерн и Барселона са новите шампиони на своите страни, макар каталунците все още да не са станали математически първенци на Испания. В течение на сезона обаче и Байерн, и Барселона доказаха, че най-много заслужават короните в своите първенства.

В Шампионската лига до момента баварците преодоляха италианския шампион Ювентус като най-сериозно свое препятствие, докато Барса елиминира Пари Сен Жермен само благодарение на повече голове на чужд терен.

Байерн

Може би най-сериозният отсъстващ в редиците на Юп Хайнкес преди сблъсъка с Барса е хърватският стрелец Марио Манджукич, който е наказан. Байерн обаче разполага с достатъчно класни остриета и Марио Гомес наниза хеттрик за 10-ина минути срещу Волфсбург за Купата на Германия.

Така че може би отново ще видим в игра Гомес, макар че Клаудио Писаро вече увеличи головата си сметка в Бундеслигата на 12 попадения и също е възможна опция.

b1c26291-d62b-8f51-c05f-f532c8a5653e

Байерн загуби от Челси финала именно на "Алианц Арена" и днес ще бъде по-внимателен

Филип Лам, Хави Мартинес и Бастиан Швайнщайгер ще се завърнат в състава на баварците по всяка вероятност, тъй като получиха почивка в последния кръг на Бундеслигата - победата с 6:1 в Хановер.

Тони Кроос има контузия в слабините, а Холгер Бадщубер не е възстановен от травма в коляното, така че те със сигурност пропускат сблъсъците с Барселона.

Какво казаха главните герои?

"Барселона доминира в европейския футбол през последните години и има уникална философия за играта", заяви Юп Хайнкес.

"Познавам испанския футбол и в частност Барселона достатъчно добре, за да не се нуждая от съвети от Хосеп Гуардиола. С него се уважаваме много и имаме отлични отношения.

Ако трябва да определя най-силната черта на Байерн през този сезон, то това е отборната работа. Играем най-модерния футбол в историята на клуба. Има много неща, които можем да приложим срещу противника, но интуитивността и спонтанността са много важни във футбола", допълни Хайнкес.

Барселона

Лионел Меси е най-важният футболист в състава на каталунците и новината за неговото завръщане е възможно най-добрата, която феновете на тима можеха да очакват преди мачовете с Байерн.

Каталунците обаче имат кадрови проблеми в защита, защото Карлес Пуйол и Хавиер Машчерано имат контузии в колената, които ще ги извадят от дербито в Шампионската лига. Поради тази причина е напълно възможно да видим младока Марк Бартра редом до Жерар Пике в центъра на отбраната на "Алианц Арена".

d470f86a-68ff-67e6-15b5-46fff5e5530b

Дори и само за 30 минути Лео Меси направи разликата срещу ПСЖ в 1/4 финалите

Пике обаче трябва много да внимава с действията си в първия мач, защото ако си изкара жълт картон, ще пропусне реванша.

Какво казаха главните герои?

"Трябва да завършим добрата работа през сезона с хубава победа. Напълно способни сме да изплуваме на върха, дори когато сме под напрежение и сме в труден период.

Меси пътува с отбора и е готов да се включи на терена, но само треньорът може да прецени дали това ще се случи", заяви Андони Субисарета.

"Още в началото на сезона си казвахме, че искаме да стигнем до този момент, в който ще се изправим срещу тежко изпитание, но залогът и наградата ще бъдат големи. Веднъж стигнеш ли толкова далече, няма как да не е трудно, но лидерството ни в първенството ни помага", завърши Субисарета.

Факти преди сблъсъка

Байерн (Мюнхен) е спечелил 18 от последните си 19 мача във всички турнири, като единствено Арсенал успя да надвие баварците в Шампионската лига с 2:1 в реванша от осминафиналите.

Баварската машина има само 1 загуба от последните си 20 домакинства на испански отбори в Шампионската лига - 14 победи, 5 ремита и 1 поражение.

Филип Лам, Данте и Луис Густаво ще пропуснат реванша, ако получат жълт картон на "Алианц Арена".

Барселона е спечелил само 2 от последните си 8 гостувания във всички турнири - 4 равенства и 2 загуби.

Барселона се намира в серия от 8 двубоя без загуба на германска почва, като последното поражение датира от 2001-ва година. Цялата статистика на каталунците срещу отбори от Бундеслигата е 9 победи, 10 равенства и 5 загуби.

Шави Ернандес е направил 1 005 подавания в Шампионската лига, 470 повече от който и да е друг играч, като успеваемостта му е 88%.

Жерар Пике, Жорди Алба и Алекс Сонг ще пропуснат реванша, ако получат жълт картон на "Алианц Арена".

Водещи