УЕФА иска от ФИФА да започне борба с корупцията 18.06 | 11:28

УЕФА даде срок от 3 месеца на ФИФА, за да приеме мерки за борба с корупцията

От Мариян Найденов

Европейската футболна централа (УЕФА) поиска приемането на конкретни мерки до три месеца от страна на световния ръководен орган (ФИФА) в борбата против корупцията.

В началото на месеца Сеп Блатер започна четвъртия си мандат като президент на ФИФА, след като спечели битката срещу претендента Мохамед бин Хамам още преди вота.

След изборите швейцарецът обеща, че световната централа няма да търпи корупцията във футбола и ще използва цялата сила на закона срещу провинилите се.

"Изпълнителната комисия е доволна от желанието на ФИФА да приеме конкретни и ефективни мерки в борбата срещу корупцията. При добро управление, ние очакваме да видим резултати в следващите три месеца", гласи официалното съобщение на комисията към УЕФА.

Припомняме ви, че корупционният скандал във ФИФА избухна около спечеленото домакинство на Мондиал 2022 от Катар, като има подозрения, че Мохамед бин Хамам е подкупил част от делегатите да гласуват за кандидатурата на емирството.

След това избухна нов скандал за корупция, а вицепрезидентът на ФИФА Джак Уорнър и Бин Хамам ще бъдат разследвани по обвинения, че са направили опит да купят гласове по време на президентската кампания, като на членове на Карибския футболен съюз да били предлагани по 40 000 долара, за да подкрепят Мохамед бин Хамам.

Специално по случая имаше заседание на Етичната комисия на ФИФА, на което бе решено Уорнър и Бин Хамам да бъдат отстранени от постовете си.

Водещи

Най-четени