ФИФА обясни защо наказанието на Суарес е най-голямото във футбола 29.06 | 12:54

Уругваецът не се е разкаял за постъпката си

От iNews.bg

Световната футболна централа (ФИФА) даде обяснение, защо Дисциплинарната комисия е наложила толкова строго наказание на звездата на Уругвай Луис Суарес.

Нападателят на Ливърпул влезе в историята като футболиста с най-голямо наказание, след като отнесе санкция за девет мача с националния отбор и четири месеца без футбол за клубния си тим. Освен това Суарес ще трябва да заплати и глоба от 100 000 швейцарски франка.

Наказанието дойде, след като уругваецът ухапа защитника на Италия Джорджо Киелини по рамото в мача между двата отбора от груповата фаза ма Мондиал 2014.

От ФИФА разясниха, че санкцията е толкова сурова, защото Суарес не се е разкаял за постъпката си. Също така е отчетено, че инцидентът е станал, когато и двамата футболисти са били далеч от топката, което е прието от Дисциплинарната комисия към ФИФА за утежняващ наказанието фактор.

"Играчът нито веднъж не показа, че го мъчат каквито и да е угризения на съвестта за извършеното деяние. Също така отказва да признае, че е нарушил правилата, наложени от ФИФА", се казва в документ на централата, цитиран от Ройтерс.

"Действията на Суарес бяха напълно преднамерени и с нищо не бяха провокирани", се казва още в становището на световната футболна централа.

По време на самото изслушване, Луис Суарес заяви, че се е препънал и е ударил главата си в гърба на Киелини, като дори си е наранил зъбите, което не бива да се приема като ухапване.

Футболната асоциация на Уругвай вече обяви, че ще подаде жалба срещу наказанието и се надява то да бъде преразгледано и намалено. Жалба внася също така и Ливърпул.

Водещи