ФИФА ще разследва новото оръжие на черното тото - "мач фантом" 21.10 | 11:11

ФИФА е получила много предупреждения за нов вид манипулации

От Даниел Любомиров

ФИФА е получила много предупреждения за нов вид манипулиране на футболни срещи - международни "мачове фантоми". Става въпрос за двубои, които са включени в програмата на Световната централа и в тези на букмейкърите, но не са се състояли.

"Мачовете фантоми" намират почва сред заложните къщи в Азия и включват отбори от Азиатската футболна федерация. Досега също е имало слухове за подобни двубои, но за първи път с тях са свързани национални отбори на страните от Изтока, което е истинският повод за тревога.

"Мач фантом" се организира, когато един букмейкър включва определен двубой в програмата си и приема залози за него, като с течение на 90-те минути обновява информацията за вкарани голове, брой ъглови удари, жълти картони - общо взето всичко, за което може да се залага. Разликата е, че докато тече това "следене на живо", всъщност мач на терена не се провежда.

Обикновено букмейкърите наемат хора, които отиват да гледат срещи на трибуните и по време на 90-те минути постоянно обновяват статистическите данни. Така се разбира кога има гол, червен картон, нарушение и всички останали важни за залагащите детайли.

В Азия обаче открили начин как да заблудят букмейкърите, че двубоят се играе в действителност - подкупват хората, които трябва да обновяват информацията и им диктуват развоя на събитията. След това на интернет страницата на заложната къща непрекъснато тече директно отразяване на мача и никой не разбира, че всъщност събитие няма. Естествено, подобна манипулация е възможна само при двубои от нискоразредните дивизии или контролни срещи, на които няма телевизионни камери или излъчване в интернет.

Когато се организира "мач фантом" на национални отбори, шансът някой да се усъмни в схемата е по-малък. За да се получи обаче, е нужен контакт с поне един човек от асоциациите на държавите, който да съдейства за измамата.

Стига се дори до абсурди, както през 2009-та година в Бахрейн, когато националната гарнитура на страната победи Того в контрола с 3:0. Проблемът бе, че целият отбор на Того бе съставен от измислени футболисти, а съдиите бяха част от целия парад, създаден с цел да се спечелят парите от онлайн залози. На въпросния "двубой" дори страничните арбитри са били инструктирани да отменят няколко попадения, заради засади. Главният рефер Ибрахим Чаибду отказал съдействие на ФИФА, когато от Световната централа се свързали с него, искайки обяснение за театъра.

Разбира се, случва се корумпирани съдии да понасят последствията от действията си - по-рано тази година шестима арбитри, участвали в уговорени двубои в Анталия, Турция, бяха наказани до живот.

Заради "мачовете фантоми" ФИФА изисква от всички национални асоциации да ѝ дават предизвестие с всички двубои, които ще се играят на територията на държавата. По този начин се минимизира възможността да се проведе среща, за която не е известно предварително.

Въпреки това повече от 60 страни са свързани с уреждане на мачове на международно ниво, а шефа на комисията по сигурността на ФИФА Крис Ийтън заяви, че глобалният пазар за залози годишно генерира 1 трилион долара (635 милиарда паунда).

Водещи

Най-четени