Фабрегас накара Барса да забрави за Меси в разгром над Майорка 07.04 | 01:02

Сеск стана първият испанец, отбелязал хеттрик за каталунците от 12 години насам

От Даниел Любомиров

Дори без мегазвездата си Лионел Меси Барселона нямаше никакви проблеми да спечели убедително домакинството си на Майорка и го направи с разгромното 5:0 в късния мач от съботната програма на 30-ия кръг в Примера дивисион.

Фиестата срещу островитяните изравни най-изразителните победи на каталунците в първенството до момента - 6:1 над Осасуна и 5:0 над Райо Вайекано.

Видео от голеадата на "Камп Ноу" можете да видите в Sporta.bg

Статистиката спрямо отсъствието на Меси говореше с противоречиви факти. От една страна Барса нямаше загуба 13 поредни срещи без участието на четирикратния кавалер на Златната топка, но последната загуба в подобен случай бе именно от Майорка на 17-ти май 2009-та година.

Барселона отговори подобаващо на предизвикателството на Реал Мадрид, който малко по-рано записа успех с 5:1 при домакинството си на Леванте и събра 65 точки. Каталунците обаче възстановиха преднината си от 13 пункта на върха и са на 8 кръга от бленуваната 22-ра титла.

Двубоят маркира два много емоционални етюда в живота на семейството на Барселона - наставникът Тито Виланова се завърна на резервната скамейка след продължително лечение, а в 70-ата минута на терена влезе Ерик Абидал, който записа първо официално участие в двубой от февруари 2012-та година.

Франсеск Фабрегас и Алексис Санчес нанизаха по две попадения още преди почивката и дадоха да се разбере, че "Камп Ноу" няма да стане свидетел на сензация в Ла Лига. Барселона пък за 4-ти път през сезона отбеляза цели 4 гола през първото полувреме.

Сеск откри резултата в 21-ата минута, а 16 по-късно направи преднината на домакините още по-убедителна - от три чисти гола.

Чилийският национал отговори подобаващо на критиците, които се съмняваха в реализаторските му качества, като покачи на 2:0 няколко секунди по-късно.

Така в рамките на 1 минута и 40 секунди домакините отбелязаха два гола - Реал Мадрид е лидер в класирането по най-бързо реализиране на 2 попадения (1 минута и 24 секунди в мача срещу Валенсия).

В 39-ата Санчес стана автор на 4-тото попадение в мрежата на безпомощните гости.

Това бяха голове номер 3 и 4 за Алексис в Примера дивисион в 22 появявания в игра за него, като той има 1 точен изстрел в 7-те си двубоя от Шампионската лига и 2 попадения в 6 срещи от турнира за Купата на краля.

Предишният дуел между тези два съперника на 11-ти ноември миналата година приключи също много резултатно - победа 4:2 за каталунците, но днешното им представяне след почивката не предполагаше дори инкасирането на почетни голове.

Още в 46-ата минута Фабрегас оформи хеттрика си и увеличи преднината на домакините на 5:0. С това свое попадение той стана първият испански футболист, който отбелязва хеттрик за Барселона в Ла Лига от 2001-ва година насам, когато за последно Луис Енрике наказа три пъти Атлетик (Билбао).

Също така Сеск за първи път поразява противниковата мрежа в Ла Лига пред домашна публика на "Камп Ноу". Иначе откакто премина в отбора на каталунците Фабрегас е най-резултатният полузащитник в шампионата на Испания с общо 17 гола.

Хеттрикът беше първи в кариерата на Фабрегас, що се отнася до мач в първенство, независимо дали става въпрос за испанското или английското. В социалните мрежи започнаха да се прокрадват шеги, че Меси пречи на Сеск да изгрее.

След отбелязването на поредния гол в мрежата на Майорка бе нормално домакините да намалят темпото и да посрещнат последния съдийски сигнал с усмивка след изразителния успех.

Водещи