Федерер насочи поглед към рекорда на Сампрас на "Уимбълдън" 06.06 | 16:53

Големия Пийт е с цели седем титли в меката на тениса, но световният №3 е на само един трофей от изравняването на рекорда

От iNews.bg

Рекордьорът по брой титли от Големия шлем Роджър Федерер претърпя разочарование срещу Рафаел Надал във вчерашния финал на "Ролан Гарос", но световният №3 няма намерение, нито време да склонява глава.

Съвсем скоро предстои да стартира третият турнир от Големия шлем за тази година - "Уимбълдън", където швейцарецът е най-успешният действащ тенисист със своите шест титли до този момент. Само една обаче го дели от абсолютния номер 1 в историята на британската надпревара - Пийт Сампрас.

И в момент, когато редица специалисти и почитатели на тениса имат склонноста да отпишат Федерер от борбата за нови титли от Големия шлем, директивата пред 29-годишния атлет е кристално ясна - триумф в Лондон и титла №7 от меката на тениса.

"Това очевидно е приоритетът за мен в момента - да спечеля "Уимбълдън" след само няколко седмици", коментира швейцарецът.

"Всеки път, когато сезонът започне, това е цел номер едно за мен. Нека не забравяме, че именно тук започна всичко за мен през 2003, или ако щете дори 2001 (когато победи Сампрас в четвъртия кръг на турнира, б.а.). Това е и причината, поради която винаги с радост се завръщам на "Уимбълдън".

Миналогодишното участие на Федерер в Лондон обаче протече кошмарно, след като той бе изненадващо елиминиран от Томаш Бердих на 1/4-финалите. Съвместната работа с новия му треньор Пол Анаконе обаче видимо се отразява позитивно на швейцареца, което бе признато и от самия него. На US Open Федерер имаше мачболи срещу Новак Джокович, а в края на годината триумфира и с титлата на "Мастърс" финалите в Лондон. Преди броени дни швейцарецът сложи край и на победната серия на Джокович през 2011, преди все пак да отстъпи на Надал на финала.

"Вече почти година се чувствам много по-уверен на корта", довери Фед. "Мисля, че след "Ролан Гарос" и "Уимбълдън" през 2010 позагубих от самочувствието си, поради което и за мен бе важно отново да играя финал в турнир от Големия шлем. Чувствам се далеч по-добре физически, отколкото бях в дълъг период от време. Всичко това е много позитивно за мен".

Титлата на Надал в Париж бе десета от Големия шлем за него, което и го доближи на шест от постижението на Федерер, оглавяващ вечната ранглиста в това отношение. Швейцарецът обаче довери, че не се чувства по какъвто и да е начин притеснен от това, нито има съмнения относно мястото си в историята на спорта.

"Кой го интересува това? Когато приключиш, ще видиш къде стоиш и ще можеш да се гордееш с постиженията си. Радвам се, че Рафа успя да спечели всички тези турнири. Той е в състояние да докаже на хората, че умее да играе добър тенис. Това е всичко, което има значение. Десет титли от Големия шлем е наистина много. Той го знае, аз го зная, всички го знаят. Това е нещо наистина хубаво за него".

Водещи

Най-четени