Рафаел Надал защити титлата си на "Ролан Гарос" 05.06 | 20:14

Световният номер 1 надделя в четири сета над големия си съперник Роджър Федерер, с което и триумфира за шести път с трофея в Париж

От iNews.bg

Световният номер 1 в мъжкия тенис Рафаел Надал спечели своята шеста титла от "Ролан Гарос" и общо десета от Големия шлем, след като днес испанецът пречупи големия си съперник Роджър Федерер в четири сета - 7-5 7-6 5-7 6-1. По този начин испанецът съумя и да изравни постижението на легендарния Бьорн Борг от шест трофея във френската столица, правейки нова крачка към статута на най-велик тенисист на клей настилка в историята.

Това бе общо четвърти финал между Надал и Федерер на "Ролан Гарос" до този момент, като до днес статистиката бе твърдо в полза на испанеца - 3-0 победи в решаващите битки за трофея. Общо за двамата това бе 25-и мач помежду им, а предимството отново бе за Матадора от Майорка - 16 срещу 8 победи, голяма част от тях постигнати именно на клей настилка.

Днешният мач обаче не започна убедително за Надал, който позволи на Федерер да получи две възможности за пробив още във втория гейм на срещата. Матадора доведе нещата до дюс, но мъките му при сервиране продължиха, а Федерер получи нови две възможности да поведе с 2-0 още в самото начало. Швейцарецът успя и да се възползва от това, след сгрешен удар на Надал от мрежата, а в последствие и затвърди пробива за 3-0 в своя полза.

Последва размяна на геймове за 4-1 в полза на Федерер, който видимо се чувстваше укрилен от успеха си над най-добрия тенисист за 2011 Новак Джокович в 1/2-финалите. Швейцарецът играеше стабилно от основната линия и доминираше над своя съперник, който продължаваше да търси оптималното си темпо на корта. Сервисът също бе на ниво за световния номер 3, който поне на този етап не допускаше спад спрямо нивото, което демонстрира срещу Джокович в петък. При 5-2 за Федерер Надал поиска намесата на физиотерапевт, който смени превръзка на глезена му, без това да се регистрира като медицински тайм аут.

Колебливото представяне на Надал продължи и в края на първия сет, а при 2-5 Федерер получи първи сетбол за двубоя. Швейцарският гений отправи фантастична къса топка, която обаче мина на сантиметри от линията, което и върна испанеца в сета. Шампионът все пак измъкна гейма за 3-5, а в при 30:40 в последвалото сервиране на Федерер получи и първа възможност за брейкпойнт, довела до пробив за 4-5. При 5-5 Надал получи два скрити сетбола и реализира един от тях за 6-5 в своя полза, осигурявайки си поне тайбрек в тази наглед загубена от него първа част на мача. При сервис Матадора не допусна грешка и спечели първия сет с 7-5, при положение, че губеше с 2-5 и изглеждаше обречен в него.

Тонусът и настроението на Федерер видимо спаднаха след допуснатия обрат, което и доведе до пробив на световния номер 1 още в първия гейм на втората част. В контраст с началото на първия сет, Надал вече изглеждаше като доминант на корта, като за него не би и проблем да затвърди осъществения пробив за 2-0. При 3-1 в своя полза Рафа получи две възможности за пробив, които обаче не съумя да оползотвори и да поведе с цели три гейма пред швейцареца във втория сет. Последва нова размяна на подавания за 4-3, а в осмия гейм Федерер получи и възможности да върне допуснатия пробив, което и стори за 4-4. В последвалия девети гейм Надал получи два шанса за втори пробив при 15-40, но рекордьорът по брой титли от Големия шлем не рухна психически и доведе нещата до равенство - 40-40. Световният номер 1 обаче продължи да преследва пробива и го постигна при последвалите две разигравания, довеждайки нещата до 5-4 в своя полза и сервис за спечелване на втория сет.

При резултат 40-40 в десетия гейм заваля силен дъжд и мачът бе прекъснат за 10 минути. Веднага след подновяването Надал вкара много хубав първи сервис, но не успя да се възползва от сетбола след добра игра на Федерер на мрежата. При последвалото много продължително разиграване Федерер успя да принуди Надал да сгреши и стигна до точка за пробив, който и в последствие стана факт за 5-5. При 5-6 шампионът вече бе принуден да сервира за оставане в сета. Така се стигна и до тайбрек, където Надал набързо поведе с 4-0 точки, а до края не позволи изненади, поздравявайки се с успех и във втората част.

Третият сет стартира с размяна на геймове за 1-1, а при 1-2 Федерер отново започна да изпитва сериозни проблеми при сервирането си, което можеше да доведе до нов пробив в полза на Матадора. При 2-3 се стигна до нов срив в играта на Федерер, след като Надал съумя да осъществи пробив на нула за 2-4, доближавайки се до титла номер шест на своята сметка в Париж. Световният номер 1 започна да предвкусва поредния си триумф на "Ролан Гарос", а големият швейцарец изглеждаше вече все по-далеч от така желания от него втори успех във френската столица.

В седмия гейм на третия сет се стигна и до нещо трудно очаквано, с оглед развитието на мача. Веднага, след като проби Федерер за 4-2, Надал допусна необясним срив при сервирането си, допускайки пробивът на нула да му бъде върнат, вместо да бъде затвърден - 4-3, а швейцарецът отново се върна в битката за третата част. Мигновено след това световният номер 3 възстанови равенството за 4-4, след което последва и нова размяна за 5-5. В гейм номер единадесет бяха чукнати точно точно три часа игра на корта в Париж, а Надал отново бе повален при свой сервис - Федерер проби за 6-5 и получи чудесна възможност да намали изоставането си в срещата на 1-2 сета. Швейцарецът се възползва напълно и затвори сета с 7:5 в своя полза, с което и запази шансове за краен успех в мача.

В началото на четвъртия тест двамата гладиатори размениха по един гейм за 1-1, а при 1-2 Федерер отново демонстрира колебания при сервис. Стигна се до 0-40 в полза на Надал, който не пропусна невероятната възможност за пробив и дръпна с 3-1 гейма. Последва затвърждаване на пробива за 4-1 в полза на Матадора, който за втори път в днешната среща се доближи на само два гейма от десета титла от Големия шлем. В шестия гейм Федерер реално се предаде и допусна втори пробив за 1-5, което позволи на Надал да сервира за титлата с аванс от четири гейма на своята сметка. Този път световният номер 1 не трепна и след края на гейма отново ликува - за шести път в разстояние на седем години в Париж, не позволявайки на никого да отнеме трона му на "Ролан Гарос" и ореола му на водещ състезател на червени кортове на планетата.

Водещи

Най-четени