Федерер продължава напред в Мелбърн, Джокович среща Бердих 23.01 | 09:31

Швейцарецът се справи с Томи Робредо и изравни рекорд на Джими Конърс

От iNews.bg

Носителят на 16 титли от Големия шлем и 4-кратен шампион от Откритото първенство на Австралия Роджър Федерер си осигури място на четвъфиналите в тазгодишното издание на надпреварата, след като рано тази сутрин постигна победа в четири сета над Томи Робредо (Испания).

Швейцарецът отстрани своя противник след 6-3, 3-6, 6-3, 6-2 и ще вземе участие в 27-и пореден четвърфинал на турнир от Големия шлем, като по този начин той изравни и рекорд на легендата Джими Конърс.

Първият сет протече при пълно надмощие на Роджър, който бе безапелационен на сервис и не даде почти никакви точки на своя опопент когато притежаваше началния удар. При 4-3 в своя полза Федерер достигна и до пробив, който се оказа достатъчен за спечелването на първата част.

Събитията на корта се обърнаха почти огледално във втория сет, като Федерер спечели едва една точка в първите четири сервис гейма на испанеца. Роджър допускаше много непредизвикани грешки, а отново при 4-3, този път в полза на неговия опонент, швейцарецът допусна да бъде пробит, а впоследствие да изгуби и сета с 3-6.

В третата част настоящият шампион от Мелбърн отново успя да намери своя най-добър тенис и започна с бърз пробив и 3-0 в своя полза, а докрая не остави шансове пред Робредо и затвори сета с 6-3.

В последния четвърти сет Роджър Федерер успя напълно да сломи съпротивата на своя противник и достигна до два пробива, като бе безгрешен и когато сервираше. Той затвори срещата с 3:1 сета при 6-2 в четвъртата част. По този начин световният №2 си осигури и място на четвъртфиналите, където ще срещне победителя от двубоя Станислас Вавринка (Швейцария) и Анди Родик (САЩ), които играят по-късно днес.

В друг интригуващ двубой от кръга сърбинът Новак Джокович не срещна проблеми срещу Николас Алмагро (Испания) и го победи категорично с 3:0 сета (6-3, 6-4, 6-0) за малко над час и половина игра.

Това ще бъде четвърти пореден четвъртфинал за Джокович, а негов опонент в битката за класиране на полуфиналите ще бъде Томаш Бердих. Представителят на Чехия срази също в три сета друг испанец – Фернандо Вердаско след 6-4, 6-2, 6-3. Бердих демонстрира страхотен тенис и срещна известна съпротива единствено в първата част.

Джокович е шампион от Австралия през 2008-а година, а двубоят между него и Томаш Бердих ще бъде шести помежду им, като сърбинът води с 4-1 победи.

При жените своето чудесно представяне продължава намиращата се под №1 в световната ранглиста Каролин Вожняцки (Дания). Днес тя постигна нова категорична победа с 2:0 сета (6-3, 6-4) над латвийката Анастасия Севастова.

Датчанката все още не е загубила сет в тазгодишното издание на турнира, а участието и в четвъртфиналната фаза ще бъде първо за нея в Мелбърн. Вожняцки чака победителката от двубоя Франческа Скиавоне - Светлана Кузнецова, за да разбера своя опонент в следващата фаза.

Полуфиналистката от 2010-а година На Ли (Китай) също се класира за четвъртфиналите, надигравайки Виктория Азаренка с 6-3, 6-3. В опит да повтори миналогодишното си постижение тя ще срещне Андреа Петкович (Германия) или Мария Шарапова (Русия).

Водещи

Най-четени