Фернандо Алонсо печели най-много във Формула 1 14.03 | 15:23

Оценката се прави на базата на на заплатите на пилотите, бонусите и приходите им от реклама

От Мариян Найденов

Пилотът на Ферари Фернандо Алонсо е най-скъпоплатеният състезател във Формула 1. Това изчисли френският сайт sportune.fr.

Данните ще попаднат в ежегодното издание Business Book GР, което ще е на пазара през април. Оценката се прави на базата на на заплатите на пилотите, бонусите и приходите им от реклама.

За трета поредна година двукратният световен шампион окупира първата позиция с прибраните 35 милиона евро през 2011 година.

След него се нарежда ветеранът Михаел Шумахер, който въпреки скромното си представяне в тима на Мерцедес, все още се радва не само на любовта на феновете, но и на тази на спонсорите и получава възнаграждение от 31 милиона евро на година.

Третото място е за британеца Люис Хамилтън с 29,5 милиона евро приходи.

Въпреки че Себастиан Фетел завоюва титлата в последните два сезона в "кралските гонки", той остава едва на четвърта позиция и е далеч от доходите на най-големите си съперници на питата. През последната година Фетел е заработил 18,5 милиона евро.

Най-голям прогрес бележи Дженсън Бътън, който тръгна нагоре по приходи, след като премина в МакЛарън и вече печели по 14,1 милиона евро на година.

Все пак челната тройка бележи спад в доходите си в сравнение с 2010 година. Фернандо Алонсо например е заработил с 5 милиона евро по-малко, докато загубите за Шумахер и Хамилтън възлизат на 4 милиона евро. Основна причина за това са най-вече намалелите приходи от реклама и в по-малка степен от заплати.

Не всички 26 пилоти, които взеха участие през миналия сезон, са включени в класацията. Осем от тях се издържат от бюджета на тимовете или разчитат на спонсори, за да карат в най-престижната автомобилна надпревара и техните приходи не могат да бъдат установени с точност.

Така наречените наети състезатели през 2011 година бяха Пастор Малдонадо, Пол ди Реста, Виталий Петров, Жером д'Амброзио, Серхио Перес, Педро де ла Роса, Карун Чандок и Нараин Картикеян.

Ето и пълният списък на пилотите във Формула 1 и техните приходи:

1. Фернандо Алонсо 35 милиона евро
2. Михаел Шумахер 31 милиона евро
3. Люис Хамилтън 29,5 милиона евро
4. Себастиан Фетел 18,5 милиона евро
5. Дженсън Бътън 14,1 милиона евро
6. Нико Розберг 12,2 милиона евро
7. Фелипе Маса 12 милиона евро
8. Марк Уебър 9 милиона евро
9. Ярно Трули 4,5 милиона евро
10. Хейки Ковалайнен 3,5 милиона евро
11. Рубенс Барикело 2,7 милиона евро
12. Ник Хайдфелд 2,5 милиона евро
13. Тимо Глок 2,2 милиона евро
14. Камуи Кобаяши 1,3 милиона евро
15. Адриан Сутил 1,1 милиона евро
16. Хайме Алгерсуари 0,8 милиона евро
17. Себастиан Буеми 0,4 милиона евро
18. Витантонио Лиуци 0,2 милиона евро

Водещи

Най-четени