ЦСКА пуска над 2 милиона акции в продажба до дни 01.08 | 11:26

Бъдещето на "червените" зависи от феновете, категоричен е новият изпълнителен директор Ал. Тодоров

От Иво Вецев

Новият изпълнителен директор на ЦСКА Александър Тодоров беше гост в сутрешния блок на БНТ1, където даде повече информация относно предстоящата продажба на акции на отбора, която трябва да бъде започната до няколко дни.

Вчера Комисията за защита на конкуренцията одобри сделката за 31-кратните шампиони и до дни споразумението между "Титан" и "Червени шампиони" трябва да бъде финализирано, а ЦСКА - да излезе на пазара.

"Променихме стратегията. Имахме идея да пуснем само 7 пакета с акции, но големият интерес, който предизвика тяхната продажба, ни накара да ги пуснем на борсата свободно. Това вероятно ще стане до няколко дни, след като сделката бъде финализирана", коментира Тодоров.

"В момента имаме право да пуснем в продажба 2 милиона и 78 хиляди акции, които са до запълване на капитала на дружеството. Вторият етап от продажбата на акциите ще бъде за останалите до 100%. Предполагам, че това може да се случи най-рано през декември".

Новият директор беше категоричен, че всяка акция ще е на цена от 2 лева, а парите от първичната продажба ще бъдат използвани за погасяване на част от дълговете, които е натрупало дружеството през последните години.

"Спасението на ЦСКА е в ръцете на феновете. Тези от тях, които се сдобият с акции, ще бъдат собственици на клуба. Ще има устав и правила, по които ще се управлява", коментира той.

"Всяка година ще се провежда Общо събрание и всичко ще бъде прозрачно. Бюджетът ще се гласува и одобрява от акционерите. Абсолютно всички ще искат да се печелят титли. Не може да се говори за разминаване между големи и малки акционери.

Този модел работи изключително успешно в Германия и Испания. Надявам се да го приложим както трябва и в ЦСКА. В началото ще има трудности, но това е пътят за развитие на българския футбол като цяло, не само в ЦСКА. Времената на един собственик, който издържа клуба, вече са минало.

Тези 10 милиона задължения са цената на клуба. Феновете плащат цената на ЦСКА, закупувайки акции. Тази фирма "Лира Инвестмънтс" вероятно до Нова година вече няма да е собственик на нито една акция. Тя ще остане такъв до продаване на 100% от акциите. Тя е само посредник", сподели той.

Водещи

Най-четени