Цветан Соколов номер 1 в Световната лига 02.07 | 08:40

Диагоналът с най-много отбелязани точки в предварителната фаза

От Даниел Любомиров

Диагоналът на българския национален отбор по волейбол Цветан Соколов е номер 1 в Световната лига в престижната класация на реализаторите.

Въпреки че "лъвовете" завършиха с 4 загуби в 12 мача и заеха второ място в класирането, те си бяха осигурили по право участие на финалите в софийската "Арена Армеец". Соколов пък неизменно бе част от състава на българите, независимо от статута на мача и името на треньора.

Соколов завършва груповата фаза на турнира с 240 точки и е убедителен лидер пред детето чудо на Куба Вилфредо Леон, който има 229 и също ще пристигне в столицата за Финалната шестица.

Трети е бразилецът Уолъс де Соуза със 196 точки, а другият най-предно класиран българин по този показател е Валентин Братоев - той има 108 пункта и дели 27-мо място с Иван Кастелани от Италия и Чой Хон-Сук от Корея.

Теодор Тодоров и Тодор Алексиев завършиха с по 74 точки, а Виктор Йосифов се отчете с 60.

Тодоров е 8-ми в подреждането на блокировачите със средно 0.57 на сет, като лидер е руснакът Дмитрий Мусерски с 0.88.

Цецо Соколов е на второ място в класацията на сервиращите, като има 24 аса - само с 2 по-малко от Вилфредо Леон, като българинът е изпълнил 114 начални удара, а кубинецът - 133.

Георги Братоев е на второ място в таблицата на разпределителите и изостава единствено от плеймейкърът на САЩ Доналд Съксо, а брат му Валентин Братоев пък е 21-ви при посрещачите.

Водещи

Най-четени