Цвети не можа да надвие Возняцки и напуска Турнира на шампионките 03.11 | 18:40

Пиронкова получи физически проблем в началото на втория сет, което наклони везните в полза на датчанката

От Даниел Любомиров

Цветана Пиронкова загуби с 4:6, 1:6 от Каролине Возняцки и не успя да се класира на финала на Турнира на шампионките на WTA, провеждащ се в софийската зала "Арена Армеец".

Ракета номер 1 на България се съпротивляваше успешно на бившата лидерка в световната ранглиста в първия сет, в който играта се водеше предимно от основната линия.

Интригата бе жива до самия край, като Цвети за съжаление допусна пробив чак в десетия гейм и отстъпи с 4:6. Тя обаче записа няколко отлични удара, включително два печеливши лоба, но в крайна сметка защитната игра на Возняцки ѝ донесе повече позитиви.

След третия гейм във втория сет обаче Цвети си взе 10-минутна почивка, защото имаше нужда от медицинска помощ. Тя получи физически проблем на крака, който явно ѝ се отрази до края на сета, защото определено отстъпваше значително в играта си.

Така се стигна до серия от шест последователни гейма на сметката на Возняцки, която бе пълна господарка на корта и заслужено спечели, за да намери място на финала.

Цвети все пак заслужи аплодисментите на хилядите зрители в "Арена Армеец" за радостта и удоволствието, което им достави с участието си в Турнира на шампионките.

Великият български гимнастик Йордан Йовчев бе специален гост в залата и тегли жребия преди началото на мача.

Сет 2, гейм 7: Возняцки нямаше особени трудности да спечели гейма и мача, като не даде дори точка на Цвети – 1:6 и класиране на датчанката на финала в "Арена Армеец".

Сет 2, гейм 6: Цвети даде заявка, че е решена да се бори за оставането си в мача и спечели първата точка в гейма след страхотен уинър, който свари неподготвена Возняцки за първи път във втория сет. Борбата продължи и въпреки че видимо Пиронкова полагаше много усилия да се противопоставя на датчанката, вкара гейма в дюс след два отлично пласирани удара по диагонала.

За съжаление обаче Возняцки бе тази, която стигаше до геймбол и съответно мачбол, но сервисът на Пиронкова ѝ помагаше да остане в мача. Два удара в аут на датчанката все пак доведоха до спечелване на гейма за Цвети – 1:5.

Сет 2, гейм 5: Нищо не бе в състояние да спре устрема на Возняцки към победата и в този гейм, който без никаква интрига отиде на сметката ѝ. Цвети се съпротивляваше вяло и вероятно физическия ѝ проблем не я оставяше боеспособна на корта – 0:5.

Сет 2, гейм 4: След 10-минутната пауза Цвети продължаваше да се мъчи на корта и ударите ѝ не бяха пласирани точно. Две непредизвикани грешки на българката подариха две точки за пробив на съперничката ѝ. Цвети спаси първата след продължително разиграване, но при един удар в дъното на корта топката излезе в аут и Возняцки спечели 5-ти последователен гейм.

В почивката: Цвети си взе по-дълга пауза, за да ѝ бъдат поставени специални лепенки на крака, които ще помогнат за поддържане на оптимална температура. Пиронкова индикира, че има физически проблем при един удар в мрежата в десетия гейм на първия сет.

Сет 2, гейм 3: Датчанката демонстрира отново много добра концентрация при ударите от основната линия, като не даде шанс на Цветана дори за миг да влезе в по-изгодна позиция при разиграванията. Геймът набързо отиде на сметката на Возняцки - 0:3.

Сет 2, гейм 2: За съжаление Возняцки отново доминираше на корта през по-голямата част и водеше посоката на разиграванията. Цвети все по-рядко пласираше точно мощните си удари и често заставаше в защитна позиция. Датчанката стигна до две точки за ранен пробив и след непредизвикана грешка сдаде гейма – 0:2.

Сет 2, гейм 1: Возняцки спечели подаването си, въпреки че Цвети оказа известна съпротива и спечели две точки в гейма, но в нито един момент не можеше да се бори за брейк.

Първи сет

Гейм 10: В най-важния момент от мача Возняцки стана по-агресивна и започна да играе нападателно, като Цвети бе принудена да се отбранява, но се възползва от грешка на съперничката си за 15-15. Страхотна комбинация на сервис с форхенд пред основната линия позволи на Цвети да поведе с 40-30, но след това изненадващо прати топката в аут от печеливша позиция.

При дюса Пиронкова спечели предимство с помощта на мрежата, което допълнително изнерви Возняцки. Датчанката не беше доволна и в двата случая, в които ястребовото око определи в полза на Цветана.

За съжаление непредизвикана грешка от форхенд прати топката в мрежата и даде възможност за пробив на Возняцки, а Цвети се хвана за крака. Последва много дълго разиграване от основната линия, но българката успя да се защити и принуди опонентката си да сбърка – трети дюс. След това се стигна до втори сетбол за датчанката, но този път Пиронкова не можа да го спаси, пращайки топката в аут от форхенд.

Гейм 9: За съжаление Цвети даде индикации, че може да се бори за пробив едва при 40-15, когато направи страхотен ретур. Той обаче не ѝ помогна да стигне до брейк, защото отново непредизвикана грешка облагодетелства Возняцки – 4:5.

Гейм 8: Той започна с много дълго разиграване, при което двете съпернички редуваха удари по диагоналите, а при опита си да прати бекхенд по правата на линията, Возняцки изкара топката в аут. След това Каролине направи много лошо впечатление на публиката с дискусия със съдията, въпреки че ястребовото око показа, че не е права да роптае срещу дадената за Цвети точка. В крайна сметка българката не се разколеба и спечели гейма убедително за 4:4.

Гейм 7: Изключителна игра на сервис от страна на Возняцки ѝ осигури скоростно спечелване на подаването и на гейма, като тя отново поведе с 3:4.

Гейм 6: Возняцки за пореден път не се представи убедително на мрежата и Цвети успя да я препарира с отличен минаващ удар за 15-0. Благодарение на силния и точен сервис българката продължаваше да доминира в разиграванията, използвайки един нестандартен удар – слайс форхенд. Защитата на Возняцки беше доста добра, но Цвети с два добри бекхенда по диагонала и с форхенд по правата успя да вкара гейма в дюс – 40-40.

Първата двойна грешка на българката доведе до втора поредна точка за пробив на Каролине, но Цвети с великолепни мощни форхенди върна равенството в точките. След това силният сервис на Пиронкова ѝ спечели предимство, като в крайна сметка тя изравни резултата на 3:3.

Гейм 5: Возняцки явно беше разколебана след тоталния си провал в предишния гейм и направи две грешки от форхенд, като прати топката в аут, за да изостане с 0-30. За съжаление при последвалото дълго разиграване Цвети не се възползва от предимството си на корта и не можа да затвърди заявката си за пробив. След това датчанката заигра с повече концентрация и стигна до обрат 40-30, а в крайна сметка с мощен драй форхенд спаси подаването си и отново поведе – 2:3.

Гейм 4: Пиронкова заслужи аплодисментите на феновете първо с отличен сервис за 15-0, а след това с повикване Возняцки на мрежата и нов отличен лоб, който ѝ донесе нова точка за 30-0. Возняцки прати топката в аут от форхенд диагонала, за да изостане с 40-0. Добра атака на мрежата на Цвети допринесе за неточния минаващ удар на съперничката ѝ – 2:2.

Гейм 3: За съжаление Возняцки имаше малко проблеми при своето подаване този път и набързо поведе с 40-15, след като Цвети прати в аут два форхенда от основната линия. Тогава обаче Пиронкова направи великолепен лоб, който принуди опонентката ѝ да стреля в аут. После обаче датчанката разходи няколко пъти Цвети по основната линия, за да затвори гейма в своя полза – 1:2.

Гейм 2: Пиронкова започна отлично с две много добри точки, като първо упражни успешно форхенда си, а след това принуди датчанката да прати топката в мрежата. Последва неприятна непредизвикана грешка на Цвети, за да стане резултатът 30-30. При следващото дълго разиграване българката проведе отлично разиграването от основната линия и надигра съперничката си, която пак вкара удар в мрежата. След това Возняцки сбърка и даде гейма на Пиронкова – 1:1.

Гейм 1: Цвети посрещаше и в самото начало не успя да принуди съперничката си да направи по-дълго разиграване, при което отстъпи с 30-0. Последва по-продължително надлъгване, при което Пиронкова отново не можа да вземе предимство, но след това върна интригата в гейма след грешки на Возняцки. Удар в аут от форхенд обаче донесе успех на датчанката в първата част – 0:1.

Водещи

Най-четени