Четирима световни шампиони идват в Банско 22.02 | 13:08

Георгиев иска по-голям успех

От Краси Киров

Четирима световни шампиони от завършилото в неделя първенство в Гармиш-Партенкирхен (Германия) ще участват в стартовете от Световната купа в Банско на 26 и 27 февруари. 

Италианецът Кристоф Инерхофер, който спечели злато в супергигантския слалом, сребро в суперкомбинацията и бронз в  спускането, първенецът в гигантския слалом Тед Лигети (САЩ), шампионът в слалома Жан-Баптист Гранж (Франция) и Тома Фанара, който стана отборен шампион с Франция. Общо 96 скиори от 23 страни са подали заявки за участие. Пистата "Бъндерица", където ще се състоят състезанията, е напълно готова, въпреки  непрекъснатия снеговалеж в последните дни в пиринския курорт. Повече от 1000 души работят за подготовката на стартовете в Банско.

Българското представяне в Банско ще бъде от националите Георги Георгиев и Никола Чонгаров, които ще се пуснат в суперкомбинацията. В слалома ще имаме още двама представители – Стефан Георгиев и Килиан Албрехт.

Шоуто започва още в четвъртък в София, когато на пистата "Витошко лале” ще се проведе промо ивента от 18 ч с участието на много звезди от световния ски елит. Специално за феновете, които искат да посетят събитието ще има два автобуса , които ще тръгнат в 16 часа в четвъртък на паркинга на стадион "Васил Левски". Тези, които искат да отидат с коли ще бъдат спирани на главния път на отбивката за пистата "Витошко лале" и от там ще има осигурен безплатен транспорт до пистата с малки микробуси.

"Цялата подготовка върви по план. Единственото затруднение идва от снега, който не спира да вали. Имахме и проблем с организирането на медицински хеликоптер, след като първоначалния заплануван от Румъния има повреда. Със съдействието на всички организатори ще ни бъде изпратен хеликоптер от Швейцария с екип от професионалисти. Иначе пистата е подготвена на 100 % за състезанието обаче всеки сняг паднал отгоре трябва да бъде почистен," заяви президентът на БФ Ски Цеко Минев.

"Интересното да се отбележи, е че тази година се навършват 65 години от първия старт по ски в Банско или изобщо в Пирин планина," добави Минев.

"Създали сме една сложна организация за такъв малък град като Банско. Достъпът до финалната зона на състезанието ще става само с кабинковата въжена линия и с маршрутна линия, която ще бъде организирана от наша страна. Те ще могат да се използват със закупените билети за състезанието. Иначе пътят ще бъде затворен," заяви вицепрезидента на БФ Ски Георги Бобев.

Надеждата ни в този спорт Георги Георгиев, който стана 11-и в Суперкомбинацията на Световното първенство в Гармиш сподели, че има големи очаквания за предстоящия старт на Банско и се надява на добър жребий.

"Искам да кажа, че съм доволен от представянето си в Гармиш. Очаквах добро класиране. Исках да съм в първите 10, но не успях. Искам да благодаря на треньорите, които ми помогнаха много при разглеждането на трасето."

"Надявам се да съм по-преден номер. Това ще ми даде възможност да карам на по-хубава писта, по-запазена. Ще се опитам да се пусна максимално добре в Супер Г за да стартирам по-напред в Слалома и вече каквото сабя покаже. Тази година малко повече наблягаме на скоростните дисциплини, които по принцип са ни слабост," заяви Георги Георгиев.

"Това, което предстои на Витоша също е много интересно. Това е благотворително събитие, като парите ще отидат при децата, които се занимават със ски. В промо ивента ще участват деца и 8 звезди в паралелен слалом, които ще оформят отбори. Времето ще се засича след като минат и децата. Мисля, че ще стане едно изключително зрелище," завърши Цеко Минев.

Водещи

Най-четени