Швеция спря Канада по пътя към световна титла в хокея 17.05 | 08:24

Домакините удържаха на натиска на олимпийския шампион, ще играят с Финландия на полуфинал

От Даниел Любомиров

Отборът на Швеция зарадва родните си фенове в домакинството на олимпийския шампион от Ванкувър 2010 Канада и спечели изключително напрегнатия сблъсък с 3:2, с което се класира на полуфинал на Световното първенство по хокей на лед.

След като един от сочените за основни фаворити - Русия - беше сразена категорично с 8:3 от САЩ, бе ред на още един от големите претенденти за златото да събере багажа си още преди последната четворка на турнира в Швеция и Финландия.

Видео от триумфа на домакините над "кленовите листа" вижте в Sporta.bg

Най-добрият играч в състава на Канада (в отсъствието на суперзвездата Сидни Кросби, който участва в плейофите на НХЛ със своя Питсбърг Пингуинс) Стивън Стамкос откри резултата в полза на "кленовите листа" със 7-ия си гол на Световното първенство.

Носителят на трофея "Морис Ришар" (който се присъжда за автора на най-много голове през кампанията в НХЛ) за 2010-та и 2012-та година бе точен в 21-ата минута, но Никлас Даниелсон осъществи пълен обрат в рамките на 4 минути между 46-ата и 50-ата.

Другият основен реализатор на Канада - Клод Жиру - също се разписа, за да увеличи головата си сметка на 3 попадения и да изравни резултата на 2:2.

В продълженията двата отбора не можаха да си отбележат повече голове и изходът от срещата трябваше да бъде решен след наказателни удари.

По-точни се оказаха хокеистите на Швеция, като решителния изстрел дойде от стика на Фредрик Петерсон. За домакините отново играха двамата братя близнаци Даниел и Хенрик Сегин, които отпаднаха в първия кръг на плейофите в НХЛ със своя Ванкувър Кенъкс.

В полуфиналите Швеция ще се изправи срещу Финландия в истинско скандинавско дерби, след като също вчера финландците надвиха с 4:3 Словакия.

Другата двойка противопоставя селекциите на САЩ и Швейцария, като всички мачове са на 18-ти май.

Водещи

Най-четени