Шефовете на Лудогорец, Левски и ЦСКА скочиха на ТВ7 и Бареков 18.12 | 18:10

Създателите на "Футбол Про Медиа" опонират на нападките от силния човек в ТВ7

От Даниел Любомиров

Собствениците на Левски, Лудогорец и ЦСКА, които представляват "Футбол Про Медиа" ООД", заплашиха Николай Бареков и TV7 със съд.

Тази сутрин програмния директор на телевизията нападна остро фирмата "Футбол Про Медиа", като заяви, че прокуратурата трябва да провери офисите на въпросната фирма, както и централата на БФС, защото тв правата на А група са продадени по престъпна схема.

Ето и цялото съобщение:

СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ/ГОСПОДА,

В предаването "Гореща точка" по ТВ 7 на 17 и 18 декември 2012 г. водещият Николай Бареков направи лъжливи изявления и тенденциозни коментари, с което цели да дискредитира "Футбол Про Медиа" ООД и нейните собственици.

Изфабрикувани бяха няколко лъжи, които сме длъжни да опровергаем от уважение към нашите партньори от БФС, телевизиите "ТВ плюс" и "Филм плюс", Българската Национална Телевизия, Дарик радио, спонсори и рекламодатели.

Лъжа 1: Тайнствен договор между БФС и "Футбол Про Медиа" ООД, липса на прозрачност и грубо нарушение на процедурата при продажбата на телевизионни и рекламни права.

На събрание на 30 октомври в сградата на БФС с пълно единодушие ръководството на БФС и 15 /петнадесет/ присъстващи клуба от "А" група приеха офертата от 2 000 000 /два милиона/ лева без ДДС за правата на първенството от ХІ до ХХХ кръг, сезон 2012/2013 година, отправена от "Футбол Про Медиа"ООД. Всички футболни клубове от "А" група бяха поканени да станат учредители и да закупят дялове в дружеството още на заседанието. Също тогава клубовете отхвърлиха комбинираната оферта на ТВ 7 и БНТ, представена от БФС в резултат на писмена покана от централата към телевизиите от 24.10.2012 г. Сумата от 1 425 000 /един милион и четиристотин двадесет и пет хиляди/ лева без ДДС за всички оставащи кръгове докрая на шампионата беше неудовлетворителна за присъстващите.

Офертата на ТВ 7, представена на клубовете на 30 октомври, като част от отхвърлената комбинирана оферта, беше 715 000 /седемстотин/ хиляди лева при редуване на "първи избор" на мачове с БНТ. Неясно защо ТВ 7 не откликна на предишните покани на БФС през месеците юни, юли и септември!

Защо телевизията е платила 2 300 000 /два милиона и триста хиляди/ лева, по признание на Николай Бареков, за правото да излъчва две срещи "втори и трети избор" през миналата година, а предложи три пъти по-ниска цена за сезон 2012/2013 година, ние не знаем и не се интересуваме.

БФС и "Футбол Про Медиа" ООД сключиха договор на 1 ноември 2012 г. Първата продажба, която нашата компания направи, беше на дербито от ХІ кръг Ботев /Пловдив/ - Локомотив /Пловдив/ на ТВ 7. Имахме желание да сключим и договор със същата медия за целия сезон, но преговорите се провалиха, защото ръководството на телевизията предложи прекалено ниска цена.

Още преди подписването на договора за правата между фирмата и футболната централа, цената и условията по него бяха достояние на всички заинтересовани лица - клубове и БФС. Видно е, че обвиненията за тайнствен договор, липса на прозрачност и нарушение на процедурата при прожадба са безпочвени.

Лъжа 2: Наличие на явен конфликт на интереси в договора за отстъпване на телевизионни и рекламни права.

На заседанието на 30 октомври 2012 г. ръководството на БФС, представителите на клубовете и техните юристи решиха, че липсва какъвто и да е конфликт на интереси във връзка с отстъпването на телевизионните и рекламните права на "Футбол Про Медиа" ООД. Лицата, получатели на прихода от продажбата на правата - БФС и клубовете, са заинтересовани да получат максимално висока цена за продукта. В случая това беше офертата на "Футбол Про Медия" ООД. По този начин беше защитен и общественият интерес, като след телевизионно прекъсване от 10 кръга започна излъчване на българското първенство.

Лъжа 3: "Лудогорец" и "Левски" определят кои мачове да се дават по телевизиите.

Нашата компания сключи договори с БГ САТ АД, собственик на телевизиите "ТВ плюс" и "Филм плюс", както и с Българската Национална Телевизия докрая на сезон 2012/2013 г. Медиите на БГ САТ АД имат право на "първи избор" на най-интересния мач от всеки кръг на "А" група, докато БНТ закупи правото на "втори избор".

Само представителите на тези медии определят кои мачове ще се излъчват на живо по телевизията и никой не се меси в тяхната работа. Стремежът на "Футбол Про Медиа" ООД е да договори излъчване на максимален брой срещи през пролетния дял на първенството. В същото време "ТВ плюс", "Филм плюс" и БНТ получиха право да заснемат и излъчват разширени репортажи от всички осем срещи на кръг. Няма мач, който е оставен "на тъмно". Да се твърди, че собственици на футболни отбори определят мачовете за телевизионно излъчване е чиста проба интриганство и безхаберие.

Лъжа 4: Мачовете се излъчват с лошо качество и една камера по кабелна телевизия; един-два мача на месец на живо.

Благодарение на подписаните договори 14 /четиринадесет/ срещи от ХІ-ХV кръг на "А" група бяха показани на живо за радост на любителите на футбола. По настояване на "Футбол Про Медиа" ООД нашите уважавани партньори изпълняват професионални стандарти, свързани със заснемането на срещите с минимум пет камери. Твърдението на Бареков е голословно, обидно за колегите и остава да лежи на неговата съвест. Телевизиите на БГ САТ излъчват кръговете от Формула 1, мачове на Барселона и Реал /Мадрид/ от испанското първенство, срещи на националния отбор по футбол на България и десетки часове спортна програма седмично. БНТ е най-старият партньор на родния футбол, а преди години и единствен.

Лъжа 5: Цената за правата е ниска и едва ли ще се плати на клубовете и БФС.

"Футбол Про Медиа" ООД беше създадена в момент на безпрецедентна криза в преговорите по телевизионното отразяване на футболното първенство. Нейната поява е резултат от категоричната воля на клубовете от "А" група да търсят справедлива възвращаемост на част от средствата, които се влагат в професионалния футбол у нас. Ръководството на БФС се съобрази с волята на участниците в "А" група и подкрепи идеята.

Първият транш по договора в размер на 800 000 /осемстотин хиляди/ лева без ДДС - което само по себе си е повече от предложеното от ТВ 7 за целия сезон - вече беше преведен на БФС в срок и ефективно разпределен между клубовете.

В предаването "Гореща точка" се включи и пословично известният любимец на клубовете Валентин Михов и съобщи, че е отправил оферта за 2 500 000 /два милиона и половина/ лева за правата. Подобна информация никога не е стигала до клубовете, затова призоваваме БФС да покаже пред медиите тази "оферта" с входящ номер в деловодството на централата.

След изречените лъжи и клевети от Николай Бареков в ефира на "ТВ 7", собствениците и ръководството на "Футбол Про Медиа" ООД си запазват правото да защитят правата си в съда.

РЪКОВОДСТВО НА "ФУТБОЛ ПРО МЕДИА" ООД

Водещи

Най-четени