Ювентус превзе "Меаца" и отмъсти на Интер 30.03 | 18:02

"Старата госпожа" стигна до успеха в напрегнатото Дерби на Италия

От Даниел Любомиров

Ювентус даде най-сериозната си заявка за втора поредна титла в Серия А, след като осъществи своето сладко отмъщение срещу Интер, спечелвайки Дербито на Италия с 2:1.

Шампионите имаха основания да търсят реванш за онази загуба с 1:3 от есента, която секна непобедимата серия на "бианконерите" на 49 мача. С изключително важния успех в голямото дерби на 30-ия кръг Юве е фаворит номер 1 за Скудетото.

Фабио Куалярела вкара фантастичен гол в 3-ата минута с фамозен изстрел от около 25 метра и за втори пореден път Юве взе ранен аванс в Дербито на Италия.

Родриго Паласио изравни след отлична акция на домакините в 53-ата минута, като за нападателя това бе 20-ти гол през сезона с екипа на "нерадзурите" и 10-ти в Серия А.

Само 6 минути по-късно обаче Куалярела предостави добра топка за Алесандро Матри и острието на "Старата госпожа" не разочарова, връщайки аванса на шампионите.

След почивката на няколко пъти футболисти на Интер падаха в наказателното поле след съприкосновения със съперникови играчи, но съдията така и не отсъди дузпа в полза на домакините.

Така въпреки финалния натиск на "нерадзурите" те не можаха да стигнат до така желания втори гол, с което шампионите взеха реванш за поражението от есента с 1:3 на "Ювентус Стейдиъм".

Естебан Камбиасо пък определено беше обезумял във финалните минути, защото направи шокиращо груб фаул срещу Себастиан Джовинко, което му изкара директен червен картон с последния съдийски сигнал.

"Старата госпожа" вече има 66 точки и става още по-убедителен лидер в Калчото, като преднината пред втория Наполи набъбна на 10 пункта, но при положение, че довечера Торино приема именно възпитаниците на Валтер Мацари.

Интер пък остава 5-ти с 48 точки и мач по-малко, като 6 го делят от 3-ия Милан, който днес ще излезе отново на сцената в Серия А при визитата си на Киево.

Ювентус имаше троен повод да търси успеха в дербито – той щеше да даде самочувствие преди важния сблъсък с Байерн (Мюнхен) в Шампионската лига, "бианконерите" искаха да отмъстят за загубата с 1:3 през есента, защото тя прекрати серията им без загуба на 49 мача.

Също така евентуален успех за "Старата госпожа" щеше да бетонира лидерската позиция на тима и щеше да даде заявка за нова титла, защото без съмнение именно победа в този дуел прави един шампион достоен за прозвището си.

Интер пък се нуждаеше от успеха не само за самочувствие, но и за да подкрепи кампанията си за класиране в топ 3 и участие в Шампионската лига догодина. Преди първия съдийски сигнал тифозите на "нерадзурите" издигнаха плакат, с който напомниха, че са единственият отбор, който никога не е изпадал в Серия Б.

Само 3 минути бяха нужни на Ювентус, за да открие резултата, като това стана чрез фамозния изстрел на Фабио Куалярела. Нападателят на "бианконерите" не остави никакви шансове на вратаря Самир Ханданович и прати топката в горния ъгъл от 25 метра – 0:1.

Миналият полусезон Артуро Видал откри резултата (макар и от засада) още в 18-ата секунда, така че 2 от 3-те най-бързи гола на Юве в Серия А са били реализирани срещу вечния враг Интер.

От този момент нататък домакините бяха по-агресивният и по-опасният отбор, като Ханданович трябваше да се намесва само веднъж, за да попречи на "Старата госпожа" да отбележи – това се случи при мощен шут на Пирло.

Антонио Касано видя как удара му от дъгата на пеналтерията бива отклонен в корнер и преминава на сантиметри от гредата. Малко по-късно в 20-ата минута след центриране отляво пък Родриго Паласио с глава накара Джанлуиджи Буфон да изчисти топката от голлинията.

Натискът на Интер не водеше до 100-процентови голови положения, а 8-те корнера, които тимът изпълни до почивката, не помогнаха в търсене на изравнително попадение.

На полувремето привържениците на "нерадзурите" се надяваха традицията да се запази и тимът им да отбележи, защото Юве бе запазил само веднъж мрежата си суха в последните 12 визити на "Джузепе Меаца" срещу Интер.

В действителност така желаният изравнителен гол падна в 53-ата минута, когато Матео Ковачич подхвана акция през центъра на терена и подаде вляво за Касано. Италианският национал сложи топката на пътя на връхлитащия Паласио, който с овладяването се измъкна сам срещу Буфон и елегантно го преодоля за 1:1.

За съжаление на "нерадзурите" обаче еуфорията от изравнителния гол ги държа само 6 минути, защото Ювентус сравнително бързо си възстанови предимството. Видал намери Куалярела в предни позиции, а той пък с добър пас раздаде за Матри в близост до гредата – за нападателя не беше проблем отблизо да направи резултата 1:2.

В оставащите минути до края Интер очаквано се хвърли в предни позиции и притисна съперника си в собственото му наказателно поле. В 65-ата минута Матео Ковачич направи страхотен рейд пред центъра и нахлу в пеналтерията, където беше повален от Леонардо Бонучи, но не последва съдийски сигнал.

Този случай бе един от 4-те, в които играчи на Интер се строполяваха в наказателното поле, без обаче това да води до 11-метров удар. Така въпреки усиления натиск във финалните минути Ювентус успя да съхрани преднината си в резултата и измъкна ценна победа.

Водещи

Най-четени