Юнайтед издебна Арсенал за важна победа на "Емирейтс" 22.01 | 20:06

Двата отбора си размениха по едно полувреме, но по-хитри се оказаха "дяволите"

От Даниел Любомиров

Манчестър Юнайтед за пореден път през сезона донесе противоречиви емоции на феновете си, но постигна ключов успех при визитата си на големия враг Арсенал с 2:1.

Антонио Валенсия откри резултата в края на първото полувреме, Робин ван Перси изравни в 71-ата минута, а Даниел Уелбек наниза победния гол за "червените дяволи".

Димитър Бербатов беше включен в групата за двубоя, но не получи възможност да се появи на терена.

Играчите на Сър Алекс Фъргюсън държаха инициативата до почивката и нито за миг не сваляха напрежението от плещите на ариегарда на Арсенал. Шампионите на Англия обаче стигнаха само до едно попадение, дело на еквадорския халф, който бе много активен през целия мач.

След почивката "артилеристите" изглеждаха по съвсем различен начин и напълно обезличиха съперника си, който бе неузнаваем. Прекрасната игра на Окслейд-Чембърлейн бе възнаградена с негова асистенция към ван Перси, който с прецизен изстрел донесе заслужено равенство на домакините.

Странното решение на Арсен Венгер да извади активния Чембърлейн и да вкара на терена Андрей Аршавин не му донесе позитиви - именно руснакът бе напълно надигран в 82-ата минута от Валенсия на фланга, като последвалият пас към Уелбек можеше да означава само едно - 1:2.

Така "артилеристите" не успяха да спечелят дори точка от домакинството си и инкасираха второ поражение през сезона от Юнайтед. Шампионите играха на ниво единствено 10-ина минути след почивката, но се възползваха на 100% от тях.

Лидер е Манчестър Сити с 54 точки, следван от "червените дяволи" с 51. Арсенал остава на пета позиция с 36 пункта, колкото има и Нюкясъл.

През първото полувреме контролът над събитията на терена бе изцяло в ръцете на гостите, които играха с резервните си синьо-черни екипи. Възпитаниците на Арсен Венгер сякаш бяха хванати неподготвени за атаките по крилата на Нани и Антонио Валенсия, които постоянно тормозеха противника си.

Преимуществото на Юнайтед не се материализираше с много ситуации за гол пред вратата на Войчех Шчезни, но играта постоянно се задържаше около наказателното поле на "артилерисите", които значително отстъпваха по отношение на владеенето на топката.

В 34-ата минута бе създадено най-доброто положение за гол до момента в двубоя, след като отново по фланга Нани успя да си пробие път към пеналтерията и стреля по диагонала, но вратарят на Арсенал изби кълбото.

Валенсия беше много активен на дясното крило и напълно заслужено той беше човекът, който откри резултата в 46-ата минута на първото полувреме, макар попадението да бе провокирано от слаба игра в защита на Томас Вермален.

Райън Гигс центрира отляво на далечната греда, а еквадорецът се пребори с белгийския защитник и с глава простреля отблизо Шчезни за 0:1, с което спечели минимално предимство на шампионите на почивката.

След паузата Арсенал излезе напълно преобразен на терена и само за 15 минути създаде поне три отлични възможности за изравняване, докато Юнайтед определено не изглеждаше концентриран в отбрана.

В 51-ата минута Аарън Рамзи открадна топката от невнимателния Крис Смолинг и моментално я предостави на Робин ван Перси, но холандецът от изключително чистата позиция стреля встрани от вратата.

4 минути по-късно Окслейд-Чембърлейн намери отлично Рамзи, който навлезе в пеналтерията и центрира прострелно за Росицки, чийто изстрел бе блокиран от Патрис Евра. Френският краен бранител игра с ръка, но ударът бе отблизо и реферът Майк Дийн не отсъди дузпа.

Самият Чембърлейн можеше да се разпише в 62-ата минута, когато получи топката от Лоран Кошчиелни, който направи впечатляващ рейд. Топката обаче премина на сантиметри от мрежата на Андрес Линдегаард.

120 секунди по-късно Юнайтед направи първата си стремителна контраатака и за малко не стигна до втори гол, но Пер Мертезакер изчисти топката от голлинията. Даниел Уелбек бе изведен очи в очи с Шчезни, който излезе, но нападателят на гостите стреля покрай тялото му. Кълбото нямаше висока скорост и немският защитник на Арсенал успя да го избие встрани от вратата.

В 71-ата минута Арсенал стигна до заслужен изравнителен гол, дело на ван Перси, който се възползва от отличен пас зад защитата на Чембърлейн. Холандецът стреля по диагонала между краката на бранител на "дяволите", а намесата на Линдегаард не беше достатъчна, за да попречи на топката да се озове в мрежата - 1:1.

Четвърт час преди края Арсен Венгер направи озадачаваща смяна, след като замени най-активния на терена Окслейд-Чембърлейн и на негово място пусна Андрей Аршавин.

Именно руснакът не се представи на ниво в защита и позволи на Валенсия да направи впечатляващ пробив по десния фланг, да нахлуе в наказателното поле и необезпокоявано да върне топката към Уелбек. Нападателят на Юнайтед също беше без сериозна опека и безпощадно прати топката в мрежата, за да върне аванса на гостите - 1:2 в 82-ата минута.

Арсенал изглеждаше шокиран от ранно получения гол след изравняването и упражни стихиен натиск до края на редовното време и продълженията. Росицки и Аршавин обаче тотално разочароваха в предни позиции и до положения пред Линдегаард не се стигна.

Водещи

Най-четени