Яловият Парагвай сред най-неубедителните финалисти в историята 22.07 | 18:36

"Гуараните" достигнаха до финала на Копа Америка, без да победят нито един от съперниците си в пет поредни срещи

От Константин Симидчийски

Отборът на Парагвай създаде една от двете големи изненади в Копа Америка и изхвърли от турнира суперфаворита Бразилия след изпълнение на дузпи по знаменития си път към финала. "Ла Албироха" обаче стигна до мача за титлата с Уругвай без да е постигнал победа в турнира, като трябваше да доказва качествата си на претендент за отличието с точност при дузпите. Подобен драматичен рейд не е изолиран в историята на футбола и има доста примери на интернационално и клубно ниво, когато един изявен аутсайдер заплашва да да развенчае всякакви наченки на логика в играта.

Авторитетният сайт Goal.com припомни на читателите си пет от случаите, в които отбор достига до финал в голям турнир след редица емоционални моменти по време на рулетката на дузпите и с голове в края на продълженията. В някои от случаите дори такова на пръв поглед неубедително превъзходство се оказва достатъчно за окичване със златни медали.

Освен Парагвай, завършил наравно и в трите си двубоя от груповата фаза и в последстиве отстранил Бразилия и Венесуела с дузпи, ето и пет от най-противоречивите походи към финали на големи турнири.

ПСВ Айндховен - носител на КЕШ през 1988-ма година

Първата титла на ПСВ в най-силния футболен форум в света дойде по наистина драматичен начин - в първите два кръга на надпреварата, протичаща по все още стария формат, Айндховен се представя повече от убедително. Галатасарай е отстранен от холандския гигант, след като получава три гола, а след това мрежата на Рапид Виена е разпечатана 4 пъти от ПСВ на осминафиналите. Именно с класирането си сред най-силните осем отбора в турнира обаче започват трудните мигове за "лалетата", които в крайна сметка триумфират с купата.

ПСВ наниза само едно попадение на Бордо в мача помежду им от ¼ финалите, но продължи напред по правилото за вкарани голове на чужд терен. Същото бе развитието и в спора за място на финала с Реал Мадрид, когато отново равенство 1:1 в испанската столица бе достатъчно за холандците.

120 минути не бяха достатъчни, за да могат Бенфика и ПСВ да определят шампиона на Европа, но при дузпите грандът от Ниската земя демонстрира повече точност и спечели с 6:5. По този начин клубът осъществи голямата си мечта и постигна требъл, след като вече бе прибавил титлата и купата на Холандия във витрината си.

Аржентина - финалист на Мондиал 1990

Световното първенство в Италия счупи рекордите по показани червени картони и най-малко отбелязани голове от отборите участници. Основен виновник за негативната статистика се оказа финалистът в Мондиала Аржентина.

Тимът, воден от Диего Марадона, мина с кански мъки през груповата фаза, като още тогава личеше, че не демонстрира пълния си потенциал. "Гаучосите" загубиха от Камерун и финишираха трети, но се класираха в елиминационната фаза по правилото за най-добрия трети отбор от групите, въпреки че бяха регистрирали само една победа.

На осминафиналите Аржентина трябваше да се изправи срещу Бразилия и непобедените дотогава "кариоки" доминираха през целия мач, без обаче да успеят да се поздравят с гол. Единствената свястна атака на Аржентина, изработена от Марадона, донесе победното попадение на тима - Дон Диего комбинира с Клаудио Канига и Бразилия бе отстранен.

Спортният шанс не изостави "гаучосите" и на ¼ финалите - Югославия бе надиграна с 3:2 след дузпи, а в мача за място на финала домакините от Италия също станаха жертва на Марадона и компания - 1:1 в редовното време и загуба отново след дузпи.

Германия прекрати щастливата серия на Аржентина на финала, а самият мач бе маркиран с първия червен картон на подобно равнище в историята - Педро Монсон бе пратен под душовете рано, а след известно време го последва и Густаво Десоти.

Гърция - европейски шампион през 2004-та година

Мачът на откриването на Европейското първенство в Португалия бе между състава на домакините и аутсайдера Гърция, в който обаче южните ни съседи развалиха празника на пиренейците и ги победиха с 2:1. Този шокиращ успех бе последван от равенство 1:1 с Испания и загуба с 1:2 от Русия в останалите срещи от груповата фаза за "елините", но те все пак финишираха втори в Група А зад Португалия.

Действащият първенец на континента Франция обаче бе спрян по пътя си към финала от възпитаниците на Ото Рехагел, след като Ангелос Харистеас наказа "петлите" с глава за победата с 1:0.

На полуфиналите Траянос Делас бе точен в продълженията срещу Чехия и донесе неистова радост с попадението си за минималния успех на гърците.

Въпреки че на финала Португалия жадуваше отмъщение за срама по-рано в турнира, отново гол с глава на Харистеас донесе първата голяма титла на "елините" в едва третото им участие на първенство от подобен ранг.

Рейнджърс - финалист за Купата на УЕФА през 2008-ма година

Участието на Рейнджърс във втория по сила турнир в Европа се превърна в сага, олицетворяваща практикуването на анти-футбол с мисъл единствено за отбрана и рушене на играта на противника. Шотландците играеха всеки мач с един изнесен напред нападател, като използваха бекове за полузащитници по крилата, с което допълнително се бетонираха в защита.

Рейнджърс завърши 0:0 в четири от осемте си мача в елиминационната фаза, като отстрани Фиорентина с дузпи. Тактиката на мениджъра Уолтър Смит да играе с контраатаки не му помогна единствено във финала срещу Зенит, след като руският гранд извоюва победа с 2:0.

Алания Владикавказ - финалист в турнира за Купата на Русия през 2011-та година

По ирония на съдбата българско участие е свързано с последния случай на странен поход към финала на клубно ниво - тимът на Иван Стоянов Алания Владикавказ стигна до финала за Купата на Русия без да е отбелязал гол!

Всичките регистрирани попадения за Алания дойдоха след изпълнение на дузпи, като се класираха за ¼ финалите директно, след като съперникът им Сатурн банкрутира.

За съжаление на феновете на Алания отборът не успя да се пребори за отличието с ЦСКА Москва, след като "армейците" спечелиха с 2:1 - мачът обаче маркира първия и единствен гол на тима от Владикавказ в турнира.

Водещи

Най-четени