„Анонимните“ хакнаха ислямистки сайтове в Тунис 12.03 | 18:55

Хакерите обявиха, че ще се борят с ислямистите, искащи да въведат религиозните норми в законодателството на страната

От Георги Георгиев

Хакери, твърдящи, че принадлежат към активистката група "Анонимните", пуснаха видеопослания на Facebook страниците на тунизийски ислямисти, заплашвайки със санкции техните усилия да въведат законодателство, съответстващо на най-чистите форми на исляма – т.нар. салафисъм, съобщава AFP.

"Ние ще се борим с вас... вашите имейли, банкови сметки и транзакции ще бъдат следени, харддисковете ви ще бъдат копирани", казва заснет във видеоматериалите активист, носещ популярната маска с чертите на Гай Фокс – запазена марка на "Анонимните".

"Ако тунизийското правителство не спре вашата активност през следващите седмици, то "Анонимите" ще го направят", казва още маскираният активист.

В отделно писмено заявление хакерите подчертават, че не са срещу религията. Те заявяват, че са мюсюлмани, които "защитават свободата в собствената си страна".

В момента на власт в Тунис е правителство от умерени ислямисти, които след революцията в Тунис миналата година взеха властта от дългогодишния диктатор Зин ал Абидин бен Али. Днес обаче правителството е подложено на натиск от консервативните кръгове, които през последните месеци се обявяват за забулване на жените в университетите, цензура на неподходящото съдържание, излъчвано по медиите. Техни поддръжници често прилагат физическо насилие спрямо журналисти по време на демонстрации и протести.

Хакерските атаки идват в момент, в който Тунис се готви да отбележи националния ден на интернет свободата. Празникът е честван на датата на убийството на блогъра Зуахир Яхуяи, който умира на 13 март 2005 г., след като бива арестуван и измъчван от режима на Бен Али.

Водещи

Най-четени