„Експлозия“ в продажбите на е-книги в САЩ 18.06 | 10:36

Електронни книги зад Океана вече са по-популярни от изданията с твърди корици

От Георги Георгиев

Американските издатели вече правят повече приходи от електронни книги отколкото от изданията с твърди корици. Това сочи доклад на Асоциацията на американските издатели (AAP), цитирана от Mashable.

Данните показват, че чистите нетни приходи от е-книги са прехвърлили тези с твърди корици за първото тримесечие на годината. Статистиката обхваща общо 1189 издателства и изключва единствено детските издания.

Общо е-книгите за възрастни са донесли 282,3 млн. долара за първото тримесечие, което е ръст от 28,4% в сравнение със същия период година по-рано. При изданията за деца и юноши ръстът е дори по-висок – с цели 233% до 64,3 млн. долара. Продажбите на книги с твърди корици също са се повишили, но с далеч по-скромните 2,7% до 229,6 млн. долара, сочи доклада.

Според анализаторите от Pew тази "експлозия" в интереса към електронните книги е породена от скока в продажбите на устройства, които позволяват четенето на тези формати – от таблети и смартфони до специално предназначените за целта електронни четци.

Книгите с меки корици продължават да водят по продажби с близо 300 млн. долара приходи, сочи статистиката. При тях обаче се забелязва известен спад – за първото тримесечие на 2011 г. продажбите им са били с 35 млн. долара повече.

Сериозен ръст се наблюдава и на пазара на аудио книги. При тях продажбите за същия период са скочили с 32,7% до 25 млн. долара.

Водещи

Най-четени