Нова „умна“ система за четене на е-книги 12.01 | 17:47

Smart E-book System прави четенето от екрана по-удобно от това на обикновените книги, твърдят създателите ѝ

От Георги Георгиев

Корейският научен институт за върхови технологии (KAIST) обяви днес (12 януари) създаването на технология, която ще улесни четенето върху смартфони и таблети, съобщават от института.

Технологията Smart E-book System позволява на потребителите да прехвърлят страниците без усилия и да правят препратки към съдържанието и както биха направили с книгите и списанията от хартия.

За разлика от конвенционалните дисплеи и потребителските интерфейси, където движенията на пръста на потребителите са заключени в областта на картината, Smart E-book System разпознава докосванията на пръстите, направени извън рамките на страницата на книгата.

По този начин програмата запазва съвместимостта си с традиционните интерфейси на електронни книги и по същото време предоставя на потребителите нови функционалности. Те ще могат да обръщат страниците от началото на екрана, без да въвежда някакви функционални клавиши или да докосват екрана.

Бързото прехвърляне на страниците на книгата - опция, която до момента е била невъзможна за електронните книги – вече е възможна благодарение на 3D-рендиране на съдържанието на страниците, които се прехвърлят.

Функция за разделител пък ще позволява на потребителите да попадат директно на страниците, които са отбелязали. В допълнение системата разполага с мултитъч функция, както и способността да разпознава времето за влачене на пръта върху екрана, силата с която натискаме повърхността, както и жестовете ни.

Изследователският екип на KAIST досега е получил общо 11 патента за Smart E-book System в Южна Корея и зад граница.

Водещи

Най-четени