"Специален доклад" повредил представите ни за интерфейс 26.02 | 16:35

Дизайнерските решения във филма изглеждат добре, но не работят добре

От Александър Бакалов

Филмът на Стивън Спилбърг "Специален доклад" излезе на екран преди повече от десетилетие, но влиянието му върху продуктовия дизайн все още е валидно. А това, съдейки по думите на дизайнера Крисчън Браун, никак не е хубаво.

"Ще ми се да можех да прибирам някаква такса на клиентите си всеки път, когато някой от тях ми спомене "Специален доклад", казва Браун пред The Awl.

"Моята работа обаче е да си затварям устата и да осигуря на клиента нещото, което иска. Това означава, че съм прекарал много време в опити да пресъздам визията на Стивън Спилбърг за бъдещето – летящи прозорци, които се появяват и изчезват, когато ги бучнеш с пръст. Накратко казано, нещо като виртуален интерфейс за iPad, който обаче виси във въздуха пред теб."

Браун е уверен, че това е интерфейс, който "изглежда добре, вместо да работи добре".

"Човешките ръце и пръсти са добри в това да усещат повърхности и детайли, добри са в хващането на разни неща, а тъч интерфейсът не се възползва от това" категоричен е експертът и продължава, "Истинският интерфейс от бъдещето ще се възползва от естествените ни способности да откриваме разликата между повърхности, да използваме ръцете си, за да вършим разни неща, без да гледаме".

Ако случайно не помните как изглеждаха представите на Спилбърг за бъдещето в "Специален доклад", вижте видеото по-долу:

Водещи

Най-четени