200 долара за смартфон от висок клас? 11.02 | 16:37

Тази мечта може да стане реалност благодарение нови чипове с ARM дизайн

От Георги Георгиев

До края на тази година на пазара може да се появят смартфони на цени от около 200 долара – характерни за моделите от среден и по-нисък клас, чиито параметри и функционалности обаче не се различават съществено от днешните върхови (и съответно най-скъпи) телефони на Apple, Samsung или Nokia.

Подобна визия може да се превърне в реалност благодарение на Cortex-A17 – процесори с архитектура от ново поколение, създадени от прословутата британска компания ARM, съобщава Mashable.

По същността си дизайнът на ARM Cortex-A17 е вариант на архитектурата на Cortex-A9 от 2014 г., която е поставена в процесорите Tegra 3 на Nvidia (захранващи устройства като Nexus 7 и Microsoft Surface) и A5 на Apple (чиповете в iPhone 4S).

Голямото предимство на A17 обаче се крие в неговата икономичност. От ARM твърдят, че въпросният ще притежава 60% по-висока енергийна ефективност от A9. Това означава, че производителите на смартфони ще могат да добавят далеч повече функционалности в чиповете, базирани на този дизайн.

Така новата технология ще позволи да бъдат създавани евтини комплексни устройства от вида "Система върху чип" (System-on-a-chip) с по няколко ядра. С тях бъдещите евтини смартфони ще притежават екстри като възможност за връзка към LTE мрежите от четвърто поколение, обработка на видео с 4К качество, както и поддръжка на 20-мегапикселова камера, а също и телефонни екрани с висока резолюция.

Водещи

Най-четени